Hogy jut eszébe egy lomtalanítást végző cég embereinek, hogy radioaktív sugárzást mérjenek egy lakásban, ahol dolgoznak?
Bocs nem mondtam az előbb. Az anyag Rádium volt 500 MBq rajta volt a kis piros matricán.
(másodpercenként 500 000 000db bomlás)
Ennek már akkora sugárzása,hogy egy olyan vak is látja akinek a látóidegei még épek.
Köszi, tudom mit jelent a Becquerel. :)
De már csak azt nem értem, minek oda az ólom cső. Ha jól tudom a 226-os Ra alfa-bomló és 222-es randon keletkezik, ami szintén alfával bomlik tovább. Az alfa-részecske relatív nagy tömege és töltése miatt, nagy ionizáló képességű. Ennek köszönhetően kicsi a hatótávolsága. Néhány cm levegőt szoktak felhozni példának, ha jól emlékszem, ami már teljesen elnyeli. Tehát egy papírdobozba csomagolva tökéletes LENNE, ha a radon nem lenne gáz. Ami már problémásabb, mert a szervezetbe respirációs úton könnyen bejutva, már okozhat problémákat. Gondolom az az ólomcső nem zárt légmentesen. Megoldás lehetett volna ha mondjuk egy egyszerű befőttesüvegben, lezárva tartják.
De az 500 MBq-ből kiindulva a sugárforrásban nem lehetett tömegre sok anyag és valószínű valami hordozóban volt maga a Rádium. Így a Radon talán nem is tudott volna kiszabadulni.
De lényeg, hogy az ólom nem oszt, nem szoroz ebben az esetben semmit. Sőt, ha béta-bomló sugárforrás lett volna, a fékezési röntgensugárzás miatt kifejezetten káros lett volna. Egyedül gammánál lett volna értelme.
Csodálkozom rajta, hogy egy professzor, aki ilyesmivel foglalkozott, ezt nem tudta.
Nem azért kicsi a hatótávolsága az alfa részecskéknek mert nagy tömegű és tőltésű, hanem az őt alkotó részecskék tulajdonsága ilyen.
Alapvető tulajdonságaival a fizika foglalkozik, a kémia a makroszkópikus anyagokkal való kölcsönhatásukkal foglalkozik, egyébként mindenhol ólmot szoktak használni, mert ez az előírás. Annak idejében szélesebb problématartományra alkották meg ezt az előírást, nem a te személyes egyedi lakásodra.
Na, ebből pontosan látszik, hogy halvány lila puppanatod nincs a magfolyamatokról. Ennek tudatában nem fogok veled vitatkozni.
Használj csak nyugodtan ólmot béta sugárzás árnyékolására. Azt hiszem nagy szívességet tennél itt vele nekünk. Csak reménykedek benne hogy addig sem vesz senki komolyan, mert abból nagyon nagy bajok lennének.
A rádium nem csak alfa sugárzó! kb 10cm-ről 148,9mikrosilver/ó volt kb 1cm ólmon keressztül.
Ajánlom figyelmetekbe Soddy Frederick. A RÁDIUM c.könyvét (kb 6000Ft rendelésre)
1912 Budapest ,A KIRÁLYI MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT
A többi érdekesség az 1905-1915-ig szereplő Természettudományi Közlönyben olvasható.
(kb 10'000Ft/évfolyam)
Csodálkoztok ,hogy száz éve már mit tudtak a sugárzó anyagokról.Ezek a tudások a mai haditechnika alapjai.
Igazad van! Valóban elkerülte a figyelmemet, hogy az alfa-bomlás után valahogy relaxál is az a gerjesztett mag, leginkább radiációs módon, gamma fotonnal. Nem tegnap volt, hogy egyetemre jártam. :)
Ez megmagyarázza mért kell az ólom.
Az ajánlásokat köszönöm. Érdekesek lehetnek ezek a könyvek, főleg a kiadási évük miatt.
Egyelőre megelégszem Vértes Attila kiadványaival. Én még tőle tanultam. Gondolom annak aki ért és foglalkozik a témával, nem kell ecsetelnem, mekkora hazai szaktekintély. :)
Én nekem ez csak hobbi . Sokat olvasok.
Még egy jó könyv a többi mellé:
Weszelszky Gyula A RÁDIÓAKTIVÍTÁS 1917.
Igen á-val van írva aki belekötne.
ezt a könyvet 300Ft vettem .A tudás ami benne van felbecsülhetetlen és HÁTBORZONGATÓ. Benne van mely radioaktív elemeket hogyan kell kivonni s közetekből lépésről lépésre ,minden tulajdonságaival (az is ami ma titok): urán ,rádium,tórium,emanációk...
Éppen te nem értesz semmit hozzá, hát látod már ki is javítottak. Nem a nagy tömege és töltése miatt ilyen mert a neutrinónak is hatalmas a tömege, ellenben igaz nincsen tőltése sem, hanem hanem az őt alkotó részecskék tulajdonsága ilyen.
Alapvető tulajdonságaival a fizika foglalkozik, a kémia a makroszkópikus anyagokkal való kölcsönhatásukkal foglalkozik, egyébként mindenhol ólmot szoktak használni, mert ez az előírás. Annak idejében szélesebb problématartományra alkották meg ezt az előírást, nem a te személyes egyedi lakásodra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!