A, Van olyan egyenlő szárú trapéz, amely nem tengelyesen szimmetrikus. B, Nincs olyan paralelogramma amely érintőnégyszög. C, ha egy deltoid középpontosan szimmetrikus akkor négyzet?
A hamis
B hamis - pl a négyzet az olyan.
C hamis - pl rombusz
A - Hamis (Ha a szárak egyenlőek nyilván a szögük is azonos. Csak szimmetrikus lehet)
B - Hamis ( A rombusz is paralelogramma, és mégis érintőnégyszög)
C - Hamis A rombuszra is igaz, pedig az nem négyzet)
maci
Az egyenlő szárú paralelogramma nem általános paralelogramma. És közülük az összes szimmetrikus tengelyesen, de olyan is van, ami középpontosan is szimmetrikus (négyzet) :P
maci
Én nem értek egyet ezzel! Én úgy tudom az egyenlő szárú trapéz definíciója, hogy az alapon lévő szögek EGYENLŐEK. Ez pedig nem igaz a paralelogrammákra.
maci
A parallelogramma (vagy paralelogramma) olyan négyszög, amelynek két-két szemközti oldala párhuzamos. A paralelogramma középpontosan tükrös trapéz. A középpontos szimmetria miatt két-két szemközti oldalának a hossza egyenlő, szemközti szögei váltószögek, egyenlők.
Wikiről van, de elég jól le van írva.
A par. is egyenlő szárú, mert hát az. És ugyanakkor minden par. trapéz, mert van párhuzamos oldalpárja.
És a par. nem minden esetben tengelyesen szimmetrikus.
Első voltam amúgy
[ bár én is hamisat írtam :D de sztem az igaz]
Hát akkor keress rá az egyenlő szárú trapézra...
ez is a wikiről van:
"Az egyenlőszárú trapéz esetében az alapon fekvő szögek egyenlőek"
vagy egy másik:
"Az egyenlő szárú trapéz. Azt a trapézt hívjuk így, amelynek az alapjain fekvő szögek ugyanolyan nagyságúak."
Sorolhatnám de azt hiszem ez elég...
Ragozhatjuk bármeddig, a paralelogramma nem ilyen.
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!