Matekosok, mikor fogom én ezeknek valaha hasznát venni?
Közgazdasági egyetem elsőéves hallgatója vagyok. A tételek és definíciók magolása közben eszembejutott valami: ez mire jó? Megkérdeztem a gyakorlatvezetőt, ő azt mondta majd meglátom, megkérdeztem a professzort(aki az előadást tartja) azt mondta ilyen hozzáállással megbuktat. Kérdeznélek titeket(mivel az oktatóim elhajtottak), az alábbi fogalmak bemagolása mire lesz jó, egyáltalán hallott-e valaki ezekről bármit:
-k-dimenziós euklideszi tér
-vektorrendszer által kifeszített altér
-kvadratikus függvény definitsége
-(és a kedvencem) young tétel:a vegyes parciális deriváltak függetlensége a deriválás sorrendjétől
A kérdésem áll: mire jók ezek, van-e értelme tudni ezeknek a fogalmaknak(és még sok másnak) a fél oldalas-oldalas definícióját?
Az integrálás, deriválás fontosságát tudom, függvényelemzéshez elengedhetetlen, engem az érdekel, miért kell azt tudnom, hogy "Ha az f:D€RK->R függvénynek az X0€D belső pont egy környezetében az összes m>2-edik parciális deriváltjai léteznek és folytonosak az X0 pontban, akkor a függvény m-edik parciális deriváltjai az X0 pontban a differenciálás sorrendjétől függetlenek"?
Mert az előbbi "idézetet" konkrétan, szó szerint tudni kell, viszont SEMMILYEN gyakorlati példa nem épül rá. Akkor minek?
Ez ilyen Murphy szerű dolog, a suliban lesz rá szükséged.. utoljára majd a vizsgákon. Kész. Pont.
És ez neked csak egyetemen elsőben jutott eszedbe?
Irigyellek, én 13 évesen jöttem rá az oktatási rendszer abszurdumaira..
XD
Ez sajnos ilyen, műszakin is ugyanúgy végig tanítják ezeket. Gondolom ez ilyen alapkövetelmény olyan helyeken, ahol a matekot rendesen megkövetelik.
Olyan ez, mint a középiskolában, ott is meg kell tanulni egy csomó felesleges dolgot, de a műveltségedet fejleszti. Ugyanígy elvárható ez egy olyam diplomástól is, aki tanult matekot egyetemen rendes színvonalon. Egy közágon vagy bme-n végzett hallgatónak legalább legyen fogalma arról, amit hallhat véleletlen az életben. Ez azért elvárható szerintem.
Egyiket sem kötelező "kijárni" elég a 18 éves kort betölteni, akkor "mentesül" az ember a tankötelezettség alól.
Egyébként elnézést kérek, hogy fel merek tenni egy kérdést egy kérdések feltevésére szakosodott oldalon, igérem nem lesz több ilyen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!