Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi az az oximoron? Hogy...

Mi az az oximoron? Hogy ismerek rá?

Figyelt kérdés

Már amennyire az irodalomtudomány alkalmazott tudomány... (nem találtam találóbb kategóriát).

Órán verselemzésnél a tanár mondott egy olyat, hogy "ez az oximoron feszültséget teremt". Félreértés ne essék, figyeltem, és nem csak én nem értettem, hogy ez hogy jön ide. Azt sem tudjuk, mi az az oximoron, és így azt sem tudtuk kivenni, hogy mire vonatkozóan mondta így.

Fel tudna esetleg homályosítani valaki?

2011. febr. 5. 21:11
 1/4 anonim ***** válasza:

Az oximoron (jelentése elmés-ostoba) retorikai-stilisztikai gondolatalakzat, amely egymást kizáró, egymásnak ellentmondó fogalmakat foglal szoros gondolati egységbe. Általában jelzős szerkezetben jelenik meg mint ellentét a jelző és a jelzett szó között, de gyakorta ellentétes fogalmak összekapcsolásaként is. Köznyelvi példák: élő halott, rettentő jó, halk sikoly, békehaderő, objektív vélemény, stb.

[link]

2011. febr. 5. 21:22
 2/4 A kérdező kommentje:

Azt hiszem, értem... akkor a "hiszek hitetlenül" vagy az "örömtelenség öröme" is oximoronnak számít?

És a köznapi "öröm az ürömben"?

2011. febr. 5. 21:49
 3/4 anonim ***** válasza:

Bizonyos értelemben igen, az öröm az ürömben is az, bár egész mondatokra, vagy totális szerkezetekre ritkán használjuk. Nem hiba, csak nem szokás valami miatt.

ördögi angyal kifejezés egyszerű jelzős szerkezet, vagy Batsányi szent hóhér - ja.

(Van, mikor az alkotó direkt hajaz az oximoronra, mert nagyon erősen jelzi, hogy valami nem valós, vagy éppen nagyon is az. Lázár Ervin: Négyszögletű kerek erdője például a mesevilágot jelöli, de Orwell: 1984 - ének minisztériumai nagyon is az igazságot "takarják".)

2011. febr. 5. 22:11
 4/4 anonim ***** válasza:
0%

Az oximoronok nagy UFO-kon jönnek, és el akarják foglalni a helyüket a magyar órákon. Nagy görö szemeik vannak, és szeretnek versekbe bújva beszivárogni az emberek agyába is.

:D:D:D

2011. febr. 5. 23:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!