Hogyan készül és tulajdonképpen, mi is az a cukor?
Ajánlom figyelmedbe: [link]
A cukor a természetben energiaforrás szerepét tölti be, a gyümölcsökben az utódok tápanyagellátását szolgálja, vagy csalétekként szolgál a magvak terjesztését végző állatok számára. (megeszi a gyümölcsöt, és kis idővel később valahol távol az anyanövénytől elpottyantja)
A cukorgyártás során bonyolult kémiai folyamatokat végeznek.
Meszezési és szaturálási eljárásnak hívják..
A mész hozzáadására nagy átalakulások mennek végbe. A mész, mint erôs lúg, a lében lévô élô szervezeteket megöli.
A szükséges meszet a cukorgyárak saját mészkemencéjükben készítik, mert nemcsak mészre, hanem az égetéskor felszabaduló szén-dioxidra is szükségük van.
A II. szaturációt gyakran III. szaturáció követi, mégpedig többnyire kén-dioxiddal, különösen akkor, ha a levek jó lúgosság-megtartóképességet árulnak el, vagy pedig sok festôanyagot tartalmaznak.
A kénezés a festôanyagok nagy részét elszínteleníti és egyúttal a mészsókat is leválasztja, tehát a levek minôségét javítja.
A nitrogénvegyületek bomlása folytán ammónia szabadul fel és új szerves savak képzôdnek, amelyek lekötik a lúgos hatású anyagokat (lúgosságcsökkenés). A nyomokban mindenkor jelen lévô és újra keletkezô invertcukor is bomlik, savas hatású vegyületek keletkeznek belôle s ezek szintén csökkentik a lúgosságot. Az invertcukor bomlástermékei, valamint az aminosavakkal alkotott vegyületei (fuszkazinsav) barna, fekete színûkkel a levek sötétedését idézik elô.
Még nincs vége..
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!