Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan készül és tulajdonképpe...

Hogyan készül és tulajdonképpen, mi is az a cukor?

Figyelt kérdés
mert van cukor gyümölcsben, rágóban, vagy egyszerűen a sima kristálycukor...
2011. jan. 6. 02:05
 1/3 anonim ***** válasza:
2011. jan. 6. 08:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Ajánlom figyelmedbe: [link]


A cukor a természetben energiaforrás szerepét tölti be, a gyümölcsökben az utódok tápanyagellátását szolgálja, vagy csalétekként szolgál a magvak terjesztését végző állatok számára. (megeszi a gyümölcsöt, és kis idővel később valahol távol az anyanövénytől elpottyantja)

2011. jan. 6. 09:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim válasza:

A cukorgyártás során bonyolult kémiai folyamatokat végeznek.


Meszezési és szaturálási eljárásnak hívják..

A mész hozzáadására nagy átalakulások mennek végbe. A mész, mint erôs lúg, a lében lévô élô szervezeteket megöli.

A szükséges meszet a cukorgyárak saját mészkemencéjükben készítik, mert nemcsak mészre, hanem az égetéskor felszabaduló szén-dioxidra is szükségük van.

A II. szaturációt gyakran III. szaturáció követi, mégpedig többnyire kén-dioxiddal, különösen akkor, ha a levek jó lúgosság-megtartóképességet árulnak el, vagy pedig sok festôanyagot tartalmaznak.

A kénezés a festôanyagok nagy részét elszínteleníti és egyúttal a mészsókat is leválasztja, tehát a levek minôségét javítja.

A nitrogénvegyületek bomlása folytán ammónia szabadul fel és új szerves savak képzôdnek, amelyek lekötik a lúgos hatású anyagokat (lúgosságcsökkenés). A nyomokban mindenkor jelen lévô és újra keletkezô invertcukor is bomlik, savas hatású vegyületek keletkeznek belôle s ezek szintén csökkentik a lúgosságot. Az invertcukor bomlástermékei, valamint az aminosavakkal alkotott vegyületei (fuszkazinsav) barna, fekete színûkkel a levek sötétedését idézik elô.


Még nincs vége..


Üdv!

2015. jan. 30. 00:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!