Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Két pont közötti leggyorsabb...

Két pont közötti leggyorsabb út? (Lent kifejtem)

Figyelt kérdés
Nem nagyon tudom merre kéne nézelődni. A feladatom az lenne hogy kiderítsem melyik az az útvonal amivel ha összekötünk két 1 méter magas 4 méterre lévő tárgyat a leggyorsabban átér egy golyó ha legurítjuk azt. Nekem a logikus az egyenes lenne dehát nyilván nem az mert akkor nem lenne ez a feladat.
2011. jan. 5. 16:51
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Mutatósak ezek a latin kifejezések:) Csináltam egy kis előadás valószínűleg két fogalomra lesz kíváncsi

"brachistochron problémája"

és mint már Newton bácsi kitalálta jó régen a megoldás

"ciklois"

Érdekel a fizika szeretem de nyilván ha valamihez nincs meg a lexikális tudásom nem tudom levezetni a magyarázat elég érthető köszönöm

2011. jan. 6. 16:32
 12/14 anonim ***** válasza:

"Esetleg az utolsó oldalon található elég bonyolultnak tünő ábra értelmezésében tudnál segiteni?"

Tudnék, de a feladatod szempontjából teljesen lényegtelen.

A képen a srác/csaj(?) egy általános görbét mutat be, hogy azon hogyan számítható ki a gyorsulás.

A lényeg:

A görbének minden egyes pontjában megadható a gyorsulás. A golyó egy pontban úgy gyorsul, mintha egy olyan egyenes lejtőn lenne, aminek a dőlése az adott pont érintőjének dőlésével megegyezik.

Ezt deriválással meg lehet határozni, de középsuliban tudtommal viszonylag kevés helyen tanítanak deriválni (12.-ben már talán szóba kerül).

De ez volt a legkevésbé lényeges link, igaziból csak a 2. bekezdés miatt küldtem, a kép után részt bevallom eddig el se olvastam. :)

A 2. linktől meg ne ijedj meg ha nem érted, ELTE progmaton 5. féléves analízis anyag... még nekem se akaródzik elolvasni se, pedig tanultam én már meg jópár ilyen borzalmat anno és amilyen hülye vagyok élveztem is :D:D

2011. jan. 6. 19:49
 13/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm még egyszer mindenkinek. Majd talán egyszer eljutok oda hogy ennek a valós hátterét is megértsem
2011. jan. 8. 10:10
 14/14 anonim ***** válasza:

A WP ezúttal is mindent tud.

[link]

És a magyarázat:

[link]

Nem bonyolult a matematikája, talán egy középiskolás matek keretei közé tagozatos osztályban még befér.

2011. jan. 9. 19:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!