Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogy kell megoldani ezt a...

Hogy kell megoldani ezt a fizika példát?

Figyelt kérdés

Egy 30 fokos hajlásszögű lejtőn 1 s alatt csúszik le egy test,ha nincsen súrlódás.Mennyi idő alatt csúszik le akkor,ha a csúszási súrlódási együttható értéke 0,4?

Nem házi feladat,egy könyvben találtam a példát,de már rengeteget gondolkoztam rajta,és nem tudok rájönni :(

2010. nov. 21. 18:32
 1/3 anonim ***** válasza:
Miért nem tudsz rájönni? Kiszámolod, hogy a 30 fokos lejtőn mekkora erő gyorsítja (nyílván a tömeget nem tudod, az paraméter marad, de a gyorsulásban úgyis kiesik), ebből kijön a gyorsulás, s=a/2*t^2. Megvan a lejtő hossza. Innentől már ha tanultál súrlódásos példákat, ki kéne tudnod számolni.
2010. nov. 21. 21:09
 2/3 anonim ***** válasza:

Rövid vázlat a megoldásról. (Remélem jó, mert ilyen "elemi" példát már 3 éve nem csináltam.):

1.: Rajz. Kiderül, hogy a nehezségi erő (gravitációs erő) függőleges, de az eredő erő a nem merőleges rá, hanem más szöget zár be.

2.: Nehézségi erő: Fg=m*g. Mivel fel kell bontani a lejtő irányú és arra merőleges komponensre látszik, hogy lesz gyorsító erő. (Eredő erő.)

3.: Az az erő ami gyorsítja a kocsit: Fe=sin(30)*m*g

4.: Eredő erő Newton szerint: Fe=m*a, azaz m*a=sin(30)*m*g, azaz a=1/2g, azaz kb. 5 m/s^2.

5.: Innen a lejtő hossza jön: s=1/2*a*t^2, azaz s=2,5m.

6.: Nyomóerő megadása: N=cos(30)*m*g

7.: Súrlódási erő: S=cos(30)*m*g*0,4

Erőtani egyenlet: Fe=m*a=[m*g*sin(30)]-[cos(30)*0,4*m*g], innen a~1,54m/s^2.

8: Innen az idő: t^2=2*a/s, azaz t=1,8s.

Remélem jó lett.

2010. nov. 22. 19:03
 3/3 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen!
2010. nov. 22. 19:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!