Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi a megoldás? Logikai feladat...

Mi a megoldás? Logikai feladat! Segíts lécci ha tudsz, fontos :D

Figyelt kérdés

Egy rendőrfelügyelő egy matematikust szerződtetett, hogy a munkáját okos tanácsokkal segítse.

Az első tetthelyen, egy nagy fogadás helyszínén mindjárt be is mutathatta a tudományát. Száznál több, de kétszáznál kevesebb pohár vörösbor volt előkészítve a vendégeknek, és a rendőrfelügyelő szerint közülük egyetlenegy mérgezett. Ó, irgalom atyja, ne hagyj el!

Matematikusunknak a lehető legkevesebb méréssel kell megállapítania a helyszínen, egy kis hordozható laboratórium segítségével, melyik a mérgezett bor. Egy mérésben több pohár tartalmából is lehet egy mintát összekutyulni, és a méregből egész kicsi dózis is kimutatható.

- Válasszon egy poharat, először azt mérjük egyedül! - szólt a matematikus a felügyelőhöz.

- De hát ez pazarlás, így biztosan több mérés kell majd, mint a minimum! - képedt el a felügyelő.

- Ugyan már, ne higgye, csak tegye nyugodtan, amit mondok! - mosolygott a matematikus. - Különben is egy kis szerencsejáték jót tesz az emésztésnek.

Feltéve, hogy a matematikus tudta, mit beszél, hány pohár bor volt a fogadáson előkészítve? Hány mérést kellett maximálisan végezni a laborban?

2010. nov. 8. 20:28
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
Én kajakra értem amit írsz itt öreg, de az életben nem jöttem volna rá erre egymagam! Totál másfele gondolkoztam. Nem csoda, én nem matematikai úton közelítettem volna meg :D
2010. nov. 9. 14:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!