Hogyan érik el a teljes csíramentességet a papírdobozos tartós tejek csomagolásánál?
Kissé körülírom a témát, hogy válaszként ne triviális általánosságokat kapjak:
Több évtizede csak tartós tejet vásárolok, mely napi egy dobozzal számolva közel tízezer csomagolási egységet is jelent. Ezzel kapcsolatban feltűnt, hogy gyakorlatilag nem találkozni selejt példányokkal. (Talán egy-két alkalommal volt valami nagyon furcsa ízű moslék tej, amit kiöntöttem.)
Ha mindehhez hozzáveszem a családtagok tejfogyasztását is, akkor a selejtek aránya biztosan jóval kisebb, mint 1/10000.
Az számomra világos, hogy mi az az ultrapasztőrözés, de a dobozolás ennél jóval alacsonyabb hőmérsékleten kell hogy megtörténjen, hisz a doboz ragasztása már nem valami megbízható 100 Celsius fok fölött, ráadásul a tejet se szabad hosszú percekig az ultrapasztőrözés hőmérsékletén tartani.
Azt nem igazán tudom elképzelni, hogy egy tejüzem csomagológépe körül olyan szintű csíramentességet képesek tartani, hogy ne akadjanak problémák.
Tehát érdekelne az, hogy hogyan is van megoldva a teljesen steril csomagolás, és hogy használnak-e utólagosan valamilyen tesztelési eljárást a néhány napig raktározott tejekre.





Hőkezeléssel.
Tejnél hőkezeléssel úgy tudom.
Már dobozolás előtt kiírtják a baktériumok nagy részét.
Dobozolás után is hőkezelik, és nem kell 100°C, mert az már tej forralás lenne.
Más termékeknél sok más is szóba jöhet. (pld: besugárzás, stb)





Ha jól érteni amire kérdezel, akkor a pasztőrözés és csomagolás közötti folyamat és annak higiéniás megoldása érdekel.
Ami erre választ ad, az a "teljesen automata aszeptikus UHT tej gyártósor". Kb így nevezik ma ezt.
Ez lényegében annyiból áll, hogy a még forró tejet a pasztőrözés után nem "Sanyiék" viszik egy nagy nyitott kondérban az üzem másik részébe és töltik bele "valahogy" a gépbe vagy a dobozokba.
A rendszer lényegében hozzáférhetetlen a dolgozók számára, egészen addig, amíg a gépsor végén kijön a lezárt tejesdoboz - nem mintha egy tejüzemben kosz lenne, de a tejnél ilyen és egy teljesen zárt rendszerben működik egészen a doboz vagy flakon vagy üveg lezárásáig. A lenti videók nem mutatnak be minden egyes állomást és az elején nyilván ott van a szokásos "a bocik legelnek". De röviden... Bemegy a tej a tartálykocsival az üzembe és onnan egyből a gépsorba töltik egy csővezetéken és nem valami nyitott tartályokban viszik be például. Egyáltalán nem éritnkezik a tej a külső levegővel és senkivel sem. Konkrétan a tartálykocsit rácsatlakoztatják az üzem csőhálózatára. Onnantól már zárt a folyamat. A csővezetékeken bemegy a tej az üzembe, nyilván mintát engednek ki egy ponton és vizsgálják, pasztőrözik, és még mindig üvegezett és zárt gépben töltik be a dobozokba. A dobozokat is a töltés előtt közvetlenül sterilizálják forró gőzzel és egyből megy bele a sterilizált tej és le is zárják. Csak utána jön ki a gépből. A tejesdobozba mondjuk úgy, nem is tud beleesni valami például, mert a rendszer zárt és a gépben történik az egész folyamat. A végén a kész termékekből is vesznek mintát minden gyártásból és bevizsgálják. Más egy sütöde, ami kevésbé kényes és egy keksz sem olyan mint a tej. A tej zárt gépsoron készül megy egészen a végéig.
Westland/Westgold - Új-Zéland
UHT Production Video
https://www.youtube.com/watch?v=LPlJZdoz2io
UHT teljes tejszínes folyékony tejgyártás Franciaországban a Glob Marketing által – 200 cm3-es kiszerelés
UHT Full Cream Liquid Milk Production in France by Glob Marketing – 200cc Packs
https://www.youtube.com/watch?v=a_fL26JoHrw
Ez nagyjából már mindenhol így meg és talán létezik még valahol néhány kevésbé megfelelő tejüzem, de itt van egy indiai példa is, még ott is így megy.
Keventer Milk | Kelet-India legnagyobb UHT üzeme
"Ez lényegében annyiból áll, hogy a még forró tejet a pasztőrözés után nem "Sanyiék" viszik egy nagy nyitott kondérban az üzem másik részébe és töltik bele "valahogy" a gépbe vagy a dobozokba."
vagy
"A tejesdobozba mondjuk úgy, nem is tud beleesni valami például, mert a rendszer zárt és a gépben történik az egész folyamat."
🤔
Aranyos vagy "TappancsMancs" - hisz én imádom, ha engem mások ennyire hülyének néznek - ezért ment a zöld!
😉
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!