Hogyan érik el a teljes csíramentességet a papírdobozos tartós tejek csomagolásánál?
Kissé körülírom a témát, hogy válaszként ne triviális általánosságokat kapjak:
Több évtizede csak tartós tejet vásárolok, mely napi egy dobozzal számolva közel tízezer csomagolási egységet is jelent. Ezzel kapcsolatban feltűnt, hogy gyakorlatilag nem találkozni selejt példányokkal. (Talán egy-két alkalommal volt valami nagyon furcsa ízű moslék tej, amit kiöntöttem.)
Ha mindehhez hozzáveszem a családtagok tejfogyasztását is, akkor a selejtek aránya biztosan jóval kisebb, mint 1/10000.
Az számomra világos, hogy mi az az ultrapasztőrözés, de a dobozolás ennél jóval alacsonyabb hőmérsékleten kell hogy megtörténjen, hisz a doboz ragasztása már nem valami megbízható 100 Celsius fok fölött, ráadásul a tejet se szabad hosszú percekig az ultrapasztőrözés hőmérsékletén tartani.
Azt nem igazán tudom elképzelni, hogy egy tejüzem csomagológépe körül olyan szintű csíramentességet képesek tartani, hogy ne akadjanak problémák.
Tehát érdekelne az, hogy hogyan is van megoldva a teljesen steril csomagolás, és hogy használnak-e utólagosan valamilyen tesztelési eljárást a néhány napig raktározott tejekre.
Hőkezeléssel.
Tejnél hőkezeléssel úgy tudom.
Már dobozolás előtt kiírtják a baktériumok nagy részét.
Dobozolás után is hőkezelik, és nem kell 100°C, mert az már tej forralás lenne.
Más termékeknél sok más is szóba jöhet. (pld: besugárzás, stb)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!