Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért a Gízai Piramisokra...

Miért a Gízai Piramisokra hiszik azt, hogy lehetetlen volt akkori technológiával megépíteni, amikor az Athéni Parthenón sokkal bonyolultabb, fejlettebb konstrukció?

Figyelt kérdés
A félreértés elkerülése végett nem hiszek benne, hogy földönkívüliek építették bármelyiket is. Csak nem értem, hogy miért a piramisok vannak így felkapva, amikor a Parthenónt sokkal nehezebb lehetett megépíteni.
okt. 17. 21:19
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
#9 nem tudod mi a nevük azoknak a totemoszlopoknak?
okt. 18. 17:08
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Mert azok meg másik konteóhoz tartoznak (Tartária)
okt. 18. 19:05
 13/17 TappancsMancs ***** válasza:
85%

Még csak belefutottam a témába, de egy kis pontosítás, bár a lényegen nem változtat, de az átlagos kövek 2-2,5 tonnásak és átlagosan 4,5 percenként került egy a helyére - már ha tényleg 20 év alatt építették. Szerintem tovább tartott, mert egy nagy katedrális építése is jóval tovább tartott (most elnagyoltan és kihagyva a díszes faragványokat). Öt percenként egy követ ma sem tudnánk vállalni, az egyszerűen túl gyors, de... De megcsinálni meg tudnánk ma is. Szerintem Hérodotosz elírta azt a 20 évet, vagy a későbbi iratmásolók írták el.

Hogyan bírták el a hajók az obeliszket? Erre egyszerű a válasz, mivel a rómaiak is szállították az egyiptomiak obeliszkjeit és tudták ők is hajózni. Nem volt persze egyszerű feladat és alaposan meg kellett tervezni. Másik, hogy minden fahajó azért nem maradt fenn máig, úgyhogy esetlegesen a nagy méretű szállító hajók lelet hiánya még nem kizáró ok.

okt. 18. 22:01
 14/17 TappancsMancs ***** válasza:

Itt van konkrét adat ókori szállításra:

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..

okt. 18. 22:05
 15/17 anonim ***** válasza:
59%

13

A helyzet az, hogy ez a 2.5 millió kőtömb becslés mindig is alaptalan volt. Már nagyon nagyon régen pontosan tudjuk, hogy a piramisok belseje nem szabályosan faragott kőtömbök - még a nagy piramisé sem, ami a legprecízebben épített piramis. Ezt amúgy bárki láthatja, hiszen tökéletesen megfigyelhető bárkinek, aki besétál a "tolvajok alagútján", csak a plafont kell nézni. A nagy piramis belső struktúrája szabályos közönként váltakozó kidolgozott "stabil" részekből és ömlesztett, kitöltött terekből állt. Illetve a nagy piramisban bőségesen használtak habarcsot is, amit később - vélhetően a hatalmas erőforrás igénye miatt - elhagytak már a többi gízai piramisnál is.

Mark Lehner számításai szerint 1212 kőfejtő, 1360 kőszállító és 680 kőrakó ember (összesen 3252 fő) elegendő ahhoz, hogy 20 év alatt épüljön fel a nagy piramis.

Bár én Lehnert azért kétségekkel fogadom el, ellenben Jean-Pierre Houdin konkrétan lemodellezte a teljes építést (a munkája publikusan elérhető), ő ~4000 főre és 17 évre számolta az építést.

nov. 10. 19:42
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Az átlagos kő eszerint nagyjából egy köbméteres lenne. A helyszínen megállapíthatod, hogy a látható kövek akár 10 köbméteresek, de a legtöbb is legalább 6.
nov. 12. 11:28
 17/17 veszettkecske ***** válasza:
Rengeteg "munkás?", akit etetni, itatni, tojatni, szállásolni és mindenekelőtt valamivel "motiválni" kell. Nagy bőség lehetett mindenből, hogy ezeket építgették.
nov. 12. 17:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!