Miért nem gyártanak durumtésztából is mindenféle alakúakat?
A magyar tészta hagyományosan tojással készül, míg az olasz tésztafélék durumlisztből, tojás nélkül (de nyomokban tartalmazhat tojást, mint például a Balogh tészta, úgyhogy allergiásoknak nem jó).
A levestésztákat tojással készítik, hogy ne ázzanak el a levesben. Lehet, hogy ezek a tésztaformák levesbe vannak szánva.
A durumbúza fő termőhelyei a Mediterrán országok, Észak-Afrika, Kanada és az Egyesült-Államok északi része. Az olasz partoknál ott állnak mindig a kanadai gabonaszállító hajók, mert a belföldi termelés nem elég a saját tésztaiparuknak. A szocialista országok ezekről a helyekről nyilván nem tudtak volna importálni. A magyar lisztmalmok és tésztagyárak ezért nem számolhattak sok durumliszt alapanyaggal.
Terem egyébként Magyarországon, Lengyelországban és Ukrajnában is, de csak az elmúlt évtizedekben kezdtek érdemben foglalkozni vele.
Illetve a keleti blokk híres volt arról, hogy iszonyatos tojás túltermelésben szenvedett és ezért olcsó volt minden tojásos étel. A sok majonézes krumpli meg majonézes saláta azért alakult ki, mert nem tudtak mit kezdeni ennyi tojással. A tojásos tészta létrejötte persze már jóval hamarabb megtörtént, a hagyományai a Kárpát-medencében több évszázadra nyúlnak vissza, de mivel amúgy is olcsó volt a tojás így nagyon nem voltak rászorulva, hogy kispórolják a receptből.
Ezzel szemben az olasz tésztaipar kifejezetten arra gyúrt, hogy szoros árversenyben lenyomja a többi európai országot - ami egyébként sikerült is, Németországtól kezdve Nagy-Britanniáig mindenhol olasz tésztákkal vannak tele az áruházak polcai.
Betűtészta persze ettől még létezik durumból - durum alfabeto néven kereshetsz rá. A csigatészta durum lucamoni, a fodrosmetélt durum festonate. Elég sok magyar üzlet forgalmazza már ezeket Olaszországból hozatva - de hangsúlyozom, hogy nem érdemes hasra esni az olasz tésztáktól, minőségben a magyar tésztagyárak is tudnak hasonlót.
"Mi kell még?"
Az, hogy ott is kapni lehessen, ahova járni szoktam. :) De köszi, nem ismertem, majd keresem!
"Elég sok magyar üzlet forgalmazza már ezeket Olaszországból hozatva"
Pl. melyikek?
"hangsúlyozom, hogy nem érdemes hasra esni az olasz tésztáktól, minőségben a magyar tésztagyárak is tudnak hasonlót"
Én pont arra vágynék, hogy magyar gyártmányú, de durumlisztből készült tésztából legyen több féle, mert az cukorbetegeknek jobb. És annyira nincs belőle választék (lidl, penny, aldi - főleg ezekbe járok), hogy arra gondolok, esetleg valamiért másféle alakúakat nehézkesebb lehet gyártani belőlük...? De lehet, hogy csak más boltokban is kéne keresnem ezek szerint.
Kiskocka is van Balogh tésztában.
A durumliszt nem abból a búzából készül, mint az egyéb lisztek, hanem durumbúzából. Elég nehéz lenne Magyarországon termeszteni.
Importtal lehet ezen segíteni, úgyhogy készülhetne magyar durumtészta külföldi durumbúzából. Talán készül is.
Mármint durumlisztből? Most hirtelen ezt találtam, de attól, hogy tojás nélkül készült, még nem biztos, hogy durum, pedig az lenne a lényeg cukorbeteg szempontból:
"Az, hogy ott is kapni lehessen, ahova járni szoktam. :)"
Nem tudom, hol laksz és mi van a közelben, de egy kicsit utána néztem: Sparban, Metroban lehet kapni, plusz több helyről lehet a netől rendelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!