Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért stabilabb a Cu (II)...

Miért stabilabb a Cu (II) -ion, mint a Cu (I)?

Figyelt kérdés

Ahhoz, hogy Cu(II) létrejöjjön meg kell bontani a telített M-héjat (közelebbről a 3d-alhéjat). Miért lesz stabilabb az így kialakuló ion, mint a csak telített héjakat tartalmazó Cu(I)?

Elektronszerkezetek:

Cu: [Ar]4s1 3d10

Cu(I): [Ar]3d10

Cu(II): [Ar] 3d9

2010. nov. 3. 14:37
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Energia MINIMUMra való törekvés van nem??
2010. nov. 6. 17:51
 12/18 anonim ***** válasza:

nem

a 4s elektronoknak nagyobb az energiája mint a 3 d elektronoké. Így a 4s pályák enerigűja is nagyobb lesz a 3d pályákénál.

Eddig csak pályákról beszétem.

Amikor azt mondtam hogy a leadása kedvezően hat, az egész atomra vonatkozóan értettem. Hiszen a 4. héj nagyobb enerigát jelent a 3. nál.

2010. nov. 6. 20:37
 13/18 anonim ***** válasza:
igen, energiaminimumra való törekvés. Ezért adja le a 4s-t
2010. nov. 6. 20:38
 14/18 anonim ***** válasza:

Szerintem az zavar meg, amit a suliban tanulhattatatok:...hogy az elekronpályák kiépülés során azért épül ki előbb a 4s a 3d-nél, mert a 4s-nek kisebb az energiája.

Ez viszont nem igaz. a 4s pálya energiája a nagyobb.

2010. nov. 6. 20:40
 15/18 A kérdező kommentje:
Az egészben az a lépés nem világos, hogy ha egy elektron leadása után a 4s magasabb energiájú lesz (ami nyilvánvalóan eleve magasabb mint a 3d) akkor egyátalán miért megy át (vissza) az elektron?
2010. nov. 7. 14:31
 16/18 anonim ***** válasza:

mert az elektronnak magasabb az energiája

magasabb energiájú elektron az atom körül tartásához több energia szükséges. És mivel az elektron pályán helyezkedik el ,a pálya energia is magasabb lesz.

2010. nov. 7. 15:47
 17/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Hasznos volt minden hozzászólásod!
2010. nov. 7. 16:03
 18/18 FJvHL válasza:

Miért [Ar] 4s2 3d7 a Réz(II)ion elektronszerkezete?

Akkor ez mi? [link]

Kaphatnék egy kicsit bővebb magyarázatot?

2013. okt. 3. 21:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!