Nátrium hidroxid (nátronlúg, marónátron) kellene nekem sörfőző eszközök tisztításához nagyon egyszerűen, kifejtem. Hol lehet az optimum?
Mivel a nátronlúg nagyon csúnya és sohase gyógyuló bőrsérüléseket okoz, ráadásul nem tűnnek el a félrefreccsent maradványai, ezért mindenképp kerülném a rendszeres használatát. Egyszeri karbantartásoknál meg generáljavításnál hasznos lehet, de amúgy csak a gond van vele. Az alumíniumot gyorsan szétmarja.
Amúgy jól záró kompótos üvegben korlátlan ideig eltartható (persze nem a spájzban, na meg jól fel kell címkézni halálfejjel, stb.), de ezt már tudnia kell annak, aki ilyesmit akar használni.
Szerintem mindennapos tisztításhoz jobb az egyszerű forró szódaoldat - ha már mindenképp hozzáférhetetlen helyekről kell eltávolítani a biofilmet - de az sem érintkezhet az emberi bőrrel.
Fertőtlenítésre valszeg a hypo is bőven jó.
Ha máshogy nem is, mint lefolyótisztító granulátum, megkapod a NaOH-t.
Védőszemüveget feltétlen használj hozzá. Gumikesztyű se árt, de abból nem lesz talán maradandó sérülés.
A klór tartalmú dolgok nem jók, sajnos az élesztő a legapróbb maradványaiból is elegendő fenolos mellékízt (jellemzően kötszerszagra emlékeztető rondaságot) állít elő ahhoz, hogy bőven ízküszöb fölött legyen. A fertőtlenítés problémája megoldott (StarSan), az agresszív tisztítást most 1 kanál trisó, 2 kanál nátrium perkarbonát, 1-2 liter vízben, ill. megfelelő többszörözéseivel csinálom, csak így ha mondjuk trehány módon hagyok valami nehezen hozzáférhetőt bepenészedni, kicsit kellemetlen érzés rajta hagyni az oldatot forrón egy éjszakára, lehetőség szerint meg-megmozgatni párszor, és bízni. A nátronlúg és az ő szigorú játékszabályai nekem jó kompromisszumok, ha cserébe a gyors és megbízható hatást, a dzsuva tényleges nullázását nyújtja. Alaposan, rengetegszer öblíteni már most is szokásommá vált, a jóval kisebb időigényű megoldással pedig egészen biztosan nem fogok sietni soha. Inni sose szoktam sörfőzéssel kapcsolatos teendők előtt/közben (ahogy semmilyen munka esetében sem), és mivel hobbi, fáradtan a lehető legritkábban állok neki kisebb műveletek elvégzésénél többnek, precizitás és enyhén paranoidba hajló elővigyázatosság pedig ilyen gyerekkor óta eléggé meghatározó személyiségjegyeim, ne aggódjatok! :)
Köszönöm a nagyszerű tippeket, körülnézegetek, lehet, hogy tényleg a retyótisztító lesz a legmegnyugtatóbb cucc amúgy, igazából kb nehéz napok utáni trehányság esetén, tüzet oltani kell csak időnként, annyira nem dob a korsónkénti költségeken. :)
"Ha máshogy nem is, mint lefolyótisztító granulátum, megkapod a NaOH-t."
Ez így van viszont a lefolyótisztítóba belekevernek alumíniumgalacsinokat is hogy ha vízéri gázfejlődjön és kinyomja a dugulást.
Ha csak a nátronlúg kell belőle akkro ezeket csipesszel el kell távolítani belőle.
További ötlet ha lúgos tisztítást szeretne valaki de kevésbé veszélyeset akkor a
Trisó is megteszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!