Alacsony nyomáson csökken a baktériumok szaporodása?
Ha egy zárt tárgyba (mondjuk agyagedénybe) beteszek egy almát és úgy zárom le, hogy kiszívok belőle valamennyi levegőt (és réseken se menne be levegő), akkor ott ugye részleges vákuum keletkezne. Tudom, hogyha megfelelően van tárolva az alma, akkor sokáig eláll, de ebben az esetben később fog megromlani?
Azt is tudom, hogy az ilyen ételek párolognak, de ebben az agyag tárolóban nincs levegő áramlás. Másrészről viszont úgy tudom, hogy a kiégetett agyag vezeti a nedvességet.
Egy másik kérdés: Ha CO2 gázra cserélem ki a levegőt, akkor mi fog történni?
1. Az agyagedény nem tartja meg a vákuumot.
2. Az alma elereszti a vizét, így annyira lecsökkentve a vákuumot, amennyi a romlást okozó mikroorganizmusoknak már elégséges életfeltételeket biztosít.
3. Bár a vákuumozás vagy CO2 alkalmazása elöli az almakukacot, levéltetveket, stb. - de az oxigénhiány az élő almaszövetet is elhalasztja. Így az alma immunitása nullára csökken, ezzel teret engedve a mindig jelen lévő mikroorganizmusoknak.
Bocsánatot kérek, elfelejtettem válaszolni.
Köszönöm szépen a válaszodat!
"Az agyagedény nem tartja meg a vákuumot." - Mi az oka ennek?
"Az agyagedény nem tartja meg a vákuumot." - Mi az oka ennek?
Hát az az oka, hogy az agyag köztudottan egy nagyon porózus anyag. A mázatlan agyagedények többsége szemmel láthatóan átázik. A vákuumtömörségen még a közönséges mázak sem igazán segítenek, mert azok is tele vannak mikrorepedésekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!