Hogyan lehet kiszámolni a baktériumok szaporodását? A feladat a 2024 biosz érettségiben szerepel.
"Egy újonnan beoltott tápoldatba kerülve a baktériumok optimális körülmények között 2 óra
múlva kezdenek osztódni. Egy 10 milliliter térfogatú tápoldatot 10 000 baktériumegyeddel
oltottunk be, majd megfelelő hőmérsékleten tartottuk. Az egyedsűrűséget 6 óra elteltével
meghatározva 4,096 ⋅ 106
sejt/milliliter értéket kaptunk. Adja meg, hogy hány percenként
osztódik ez a baktérium?
2. A baktérium _______ percenként osztódik"
Szia én szívesen segítek neked benne.
Matekból most vettünk erre egy képletet a gimibe.
f(t)=No•k a t-edik hatványon
f(t): a végeredmény
No: a kezdeti kiindulási érték
k: növekedési tényező, (ezesetben amit a feladat is kérdez)
t-edik hatvány: az idő ami ugyanis 6 lenne, de azt mondja a feladat, hogy a kezdés után 2 órával kezdenek el osztódni a bacik, ezért 4.
Behelyettesítve:
4.096•10^6= 10.000 • k ^ 4 /:10.000
409.6=k^4
Ezután a 409.6-ból negyedik gyököt vonsz úgy, hogy 4 shift ^ és be irod, hogy 409.9, amiből kikapod, hogy 20
Szia!
Én voltam az összes kommentelő, csak este volt és engem is összezavart egy picit, ráadásul, hogy 1 pontos feladat…
Kicsit durvának érzem egy pontért (én is 2024-ben érettségizek belőle)
Őszinte leszek, én nagyon félek tőle... Az eddigi érettségi feladatok jól mentek, tényleg szerettem is csinálgatni őket, az új viszont nagyon mellbevágott.
Még a biosz tanárunk is csak pislogott... szerinted adnak még pár minta feladatsort, vagy ez lesz az össz. amire támaszkodhatunk?
Én is nagyon félek tőle, de hálisten matek/biosz szakos a biosz tanarunk a fakton, szoval tud nekunk segiteni, meg a temahoz kapcs folyamatosan oldunk nehezebb feladatokat.
Amúgy nem tankonyvbol tanulunk matekra, a tanar nagyon jol elmagyarazza es erettsegi feladatokbol gyakorlunk folyamatosan
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!