Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Segít séget szeretnék kérni...

Segít séget szeretnék kérni egy stirling motor méretezéséhez. Hogyan kell méretezni és mit,?

Figyelt kérdés

[link]

Ehhez hasonlót szeretnék építeni de nem ezt a kivitelt hanem létezett egy olyan ahol egy petri csésze volt felül, alul pedig alumínium lappal lezárva.

Belül szivacs volt, és a szivacsot mágneses megoldással rángatta a föl le, nem pedig vonórúddal.

A gondom azt hogy kétszer ekkora méretben szeretném megépíteni és úgy hogy minden kábé kétszer ekkora legyen de méretezéssel gondjaim vannak.

júl. 24. 09:31
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:

P.S.

Azért nagyon durván elszállt áron forgalmazzák a linkelt játékszert! Tényleg vannak olyan hülyék akik ennyiért is megveszik?

😆😂🤣

júl. 24. 12:09
 12/30 A kérdező kommentje:

10. Akkor érdemes elolvasni a kérdés szövegét is mert abból kiderül sok minden. Közben hogy a linkelt fotó nem az amire gondolok csak a mérete jellege miatt tettem fel hogy kábé miről van szó.

De egyértelműen leírtam hogy a mágneses verzióra gondolok. Ha valaki még csak nem is hallott róla akkor miért kell egyáltalán válaszolni???

11 érdemes megnézni más weblapot is, van ahol negyed annyira adják

júl. 24. 12:15
 13/30 anonim ***** válasza:
61%

1. Nem foglalkozunk gondolatolvasással. Ha ez neked nem tetszik, akkor igazolj át az "Ezotéria" kategóriába!

2. Semmilyen elrendezésű Stirling motor szerkezetébe nem kell mágnes. Ha valamilyen speciális játékszer a téma, akkor a "Szórakozás" rovatban kell feltenni a kérdést - vagy precízebben fogalmazd meg óhajod-sóhajod!

3. Nem érdekel az ilyen játékszerek piaci árfolyama, csak meg lett jegyezve a linkelt cucc extrém árajánlata.

júl. 24. 12:24
 14/30 A kérdező kommentje:

Értem tehát ha valamit valahol drágán adnak akkor azt meg kell jegyezni. Abszolút értelmetlen mert mindenki próbálkozik drágán adni valamit de attól még nem annyi lesz a piaci ára. Kereslet kínálat elv nem kell egyetemi végzettség ahhoz hogy valaki tisztában legyen ezzel.

Gondolatolvasás sem kell ahhoz hogy valaki elolvasson egy kérdést mielőtt hozzászól. Egyértelműen leírtam hogy van benne mágnes hogy te errol nem tudsz max. arra ok hogy ne írj ide.

júl. 24. 12:29
 15/30 anonim ***** válasza:
72%

Stirling-motor méretezéséhez több szempontot is figyelembe kell venni, különösen, ha kétszeres méretben szeretnéd megépíteni. Az alábbi lépések és szempontok segíthetnek a méretezésben:

1. Alapfogalmak

Hőforrás és hűtőfelület: A Stirling-motor működéséhez szükség van egy hőforrásra és egy hűtőfelületre. Ebben az esetben a petri csésze és az alumínium lap hőátadó felületekként funkcionálnak.

Munkaerő és elmozdulás: A motor teljesítményét befolyásolja a munkaerő (az erő, amivel a dugattyúkat mozgatjuk) és az elmozdulás (a dugattyúk által megtett út).

2. Méretezési alapelvek

Mivel kétszeres méretben szeretnéd megépíteni, minden méretet arányosan kell növelni, de fontos megérteni, hogy a méretek növelésével a térfogat és a felület is változik, ami befolyásolja a motor hatékonyságát.

3. Geometriai méretek

Ha minden méretet kétszeresére növelsz:

Átmérő és magasság: Minden lineáris méretet kétszeresére kell növelni. Például, ha a petri csésze átmérője 10 cm, akkor az új átmérő 20 cm lesz.

Térfogat: A térfogat a méret növelésével gyorsabban nő, mert térfogati növekedésről van szó (2^3 = 8-szoros növekedés). Tehát, ha az eredeti motor térfogata 100 cm³ volt, az új motor térfogata 800 cm³ lesz.

Felület: A hőátadó felület kétszeres növekedése esetén a felület (2^2 = 4-szeres növekedés). Ez befolyásolja a hőcsere sebességét.

4. Anyagok és hővezetés

Hővezetési tényezők: Az anyagok hővezetési tulajdonságait is figyelembe kell venni. Például az alumínium kiváló hővezető, ami fontos a hatékony hőátadás szempontjából.

Hőszigetelés: Az összes többi alkatrészt hőszigetelni kell, hogy minimalizáljuk a hővesz

júl. 24. 12:30
 16/30 anonim ***** válasza:
72%
#15 (15:30) - amilyen a kérdés színvonala, olyan a rá adott válasz! Még ha ChatGPT gyanús is, akkor is ment a zöld! 😆😂🤣
júl. 24. 12:35
 17/30 A kérdező kommentje:
Hőszigetelést azért nem akarok mert az eredetiben sincs.
júl. 24. 13:23
 18/30 veszettkecske ***** válasza:

Ilyesmi?

mert ebben van mágnes.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=oN9zld3ekAU

Az előző hozzászólók teljesen jókat írtak, de értem Te is mit akartál.

Itt a méretezésen kívül még egy jó pár dolog nagyon lényeges, pl a csapágyazás, anyag stb. Nem is tudom, hogy ez ilyen kicsi hőmérséklet különbségtől tud-e így forogni, bár elképzelhető. Ahogy nézem, ez az egyik legegyszerűbb kivitelezés amit eddig láttam talán.

júl. 25. 16:00
 19/30 veszettkecske ***** válasza:
Legfontosabb, hogy a "munkahenger" nagyon jól tömítsen, de közben annyira finoman mozogjon, hogy szinte nulla legyen a súrlódás... ez szerintem a legnagyobb kihívás, bár egy kis olaj könnyedén megoldhatja talán.
júl. 25. 16:16
 20/30 anonim ***** válasza:

#18 - ez tényleg egy érdekes megoldás, de a méretezése még nehezebb, mint a rendes két hajtókaros gépé!

Ráadásul így nem lehet számottevően növelni a hatásfokon, azon inkább a bonyolódás miatt csak rontani lehet!

júl. 25. 16:24
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!