Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Belső vs. külső hőmérséklet?

Belső vs. külső hőmérséklet?

Figyelt kérdés

Valaki segítsen megmagyarázni, mert itthon vannak ebből konfliktusok.

Nem vagyok termodinamikai zseni, de tudomásom szerint, ha:

(és talán ez a 2. tétel), ha a külső hőmérséklet pl 40 fok, a belső pedig 26 fok, akkor ha kinyitom az ablakot, akkor hiába érezni a levegő áramlását, előbb utóbb melegebb lesz bent is!

Vagyis, ha szeretnék bent kevesebbet mint a külső meleg, akkor pont hogy zárva kellene tartanom az ablakot.

Nekem ez elég logikusnak tűnik, de itthon senki nem akarja megérteni...

júl. 12. 17:42
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Bezárt ablaknál a kivülről befelé sugárzó hő egyre inkább felmelegíti a szobát.

Nyitott ablaknál a légáramlás miatt próbál és tud kiegyenlitődni a kinti és benti hőmérsékletek közti különbség.

júl. 12. 17:48
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
A gondolkodásmód fizikai része helytálló. A verejtékmirigyek működésének biológiai hűtő hatása azonban csak valamelyes légmozgás és a verejték elpárolgása által érvényesül. Másrészt zárt helyen a bennlevő személyek bőréről elpárolgó víz megemelheti a légtér páratartalmát, márpedig akkor mérséklődik a verejték elpárolgása, azaz nő a hőérzet. Rafinált ez a biológiai működés.
júl. 12. 18:00
 3/7 TappancsMancs ***** válasza:
100%

Úgy van ahogy írod.

A lényeg itt amit meg kell érteni, hogy van két tényező.

1. A levegő hőmérséklete.

2. A légáramlás.

És ez a kettő nem ugyanaz! Ha meleg levegő áramlik be egész nap, akkor meleg levegő lesz bent és idővel a falak is átmelegszenek és hőtárolóként működnek (mint egy cserépkályha esetén például miután nincs benne se tűz se parázs).

Jó példa lehet hozzá a hőlégfúvó pisztoly, vagy a ventilátoros hősugárzó is. Azok is meleg levegőt áramoltatnak és hiába a légáramlás az bizony meleg levegő. A sima ventilátorok is csak akkor jók nagyjából, ha nincs légkondi, de valójában nem csinálnak hideg levegőt és akik azt használnak, azok szerint sem az igazi megoldás.

És lényeges, hogy a kinti 40 °C-os levegő áramlását ne tévesszék össze a kellemes hűs levegő áramlásával! Mert az áramlástól az nem fog lehűlni a levegő!

Ilyenkor jobb este kb 22 órától szellőztetni egészen hajnalig és még, ha nem süt be a Nap, akkor max 12 óráig. Kb ezekből lehet variálni.

De az sajnos biztos, hogy a kinti 40 °C-os levegőtől bent is 40 °C lesz.

Volt szerencsém a trópusokon egész nap vonatozni sivatagos tájon és hadd ne mondjam, hogy megsült mindenki a vonaton aki nem helyi lakos volt. 😉 Kiültem a nyitott vonat ajtóba és a fűtő ventilátor szelével volt azonos. Nem viccelek - azonos. Konkrétan semmit sem hűtött. De a fűtős ventilátorokhoz fog hasonlítani, ha beengeditek a kinti 40 40 °C-os levegőt.

Amúgy érthető az igény, de becsapós.

júl. 12. 19:57
 4/7 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Ja és ha napsütötte oldalról áramlik be a levegő ott még több is lehet, mert a hivatalos léghőmérséklet méréseket árnyékban végzik. Ami a jelentésekben 40 °C, az napsütötte helyről még több is lehet.
júl. 12. 20:00
 5/7 TappancsMancs ***** válasza:
76%

És az sem véletlen, hogy a légkondi mellett az ablakokat csukva szokták tartani. Akár légkondival van nálatok bent 26 °C, akár az éjszakai szellőztetéstől, azt bent kell tartani.

Estére persze nem lesz már annyira kellemes, de még mindig jobb és inkább legyen minden csukva nap közben. Sajnos ki kell bírni ezt a hetet...

júl. 12. 20:04
 6/7 anonim ***** válasza:

Mi mindig becsukjuk az ablakokat, amikor a külső hőmérséklet a benti fölé megy, és este csak akkor nyitjuk ki, mikor már kiegyenlítődik a kettő.

A munkahelyemen meg tudom figyelni a két gondolkodás közti különbséget: Mikor hétvégi készenlétben vagyok, akkor ott is becsukom az ablakot, ha már meleg jönne be. Viszont hétközben a kollégák mániája a kereszthuzat, és ettől pont olyan hőség van bent is, mint kint. Pedig van ventilátor, lehetne légmozgást csinálni a meleg beengedése nélkül is.

júl. 13. 06:32
 7/7 TappancsMancs ***** válasza:

Annyit lehet hozzá, hogy az árnyékos oldalon 10 cm-nyire nyitni valamit, de a napos oldalon semmiképpen sem szabad.

Amúgy kérdező - és aki ilyen helyzetben van - nem bonyolult megoldani és megmutatni. Vegyél egy hőmérőt és mérd meg nyitás előtt és után egy órával a helyiség közepén a hőmérsékletet (nappali, irodat, stb).

Most volt és inkább csak kíváncsiságképp, hogy megmértem a bentit és az árnyékos oldalon a kintit. Kint árnyékban délután 37 fok volt, bent 29. Gondoltam kinyitom kicsit az ajtót és napfényben rendes képet tudok róla fotózni. Hát mire lefotóztam már annyi idő alatt felment 34-re! Nem vicc! Simán hőmérőzheted nekik és látni fogják.

júl. 13. 09:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!