Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Az autókban klíma ferőrlenítés...

Az autókban klíma ferőrlenítésre használt ózon, hogyhogy nem oxidálja az utactérben lévő szerves anyagokat?

Figyelt kérdés

Az ózon elég erőteljes oxidálószer. Mivel gáz a legkisebb pórusokba is bejut. És ott a baktériumokat, vírusokat, gombákat eloxidálja. Ha jól tudom, ugyanúgy mint a vízfertőtlenítésre használt oxidáló anyagok, itt is a mikroorganizmusok enzimjeit roncsolje el elsődlegesen az ózon, ezzel teszi őket működésképtelenné és pusztítja el.

Namost az autóban van egy csomó szerves anyag. Az ülések textil szövetei, műanyagok, műbőrök, stb. Sőt akár a fémek, elektomos csatlakozók fém anyagai is oxidálhatóak erélyes oxidálószer hatására.

Akkor hogyhogy az óron hosszú távon, a sokadik ilyen kezelés hatására sem csinál semmi kárt? Elég reaktív anyagról van szó.

júl. 11. 15:56
 1/10 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Oxidálja, csak lassan. A papír, műanyag, stb sárgul tőle.
júl. 11. 16:47
 2/10 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Viszonylag gyorsan bomlik. Amúgy valóban káros és nem csak az embere, hanem az élővilágra általánosan is. Az ülés szövet szerintem inkább műanyag, de károsítja a műanyagot, gumit és fémet is. Pontosabbat nem tudok, úgyhogy csak a téma hasznosságát megerősítendő írtam ezeket.
júl. 11. 16:53
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Ki mondta, hogy nem? Csak kellően ellenállóak ahhoz, hogy egy fél órás program után ne porladjanak szét.

Illetve azt sem árt tudni, hogy a szervizek által használt, spec autókhoz tervezett ózongenerátorok nem állítanak elő olyan nagy mennyiséget, hiszen az autó utastere kicsi, a kórokozók pedig már egészen kis mennyiségtől is kipusztulnak, így kevés ózont kell előállítani a hatásosságért. Ez pedig nyilván segít abban, hogy ne porladjon szét az autó belseje. Becsapós nagyon, mert a legkisebb mennyiségben is nagyon szúrós szagú, tehát könnyű azt hinni, hogy sok ózont termel, pedig nem. Pont ma történt velem, hogy bekapcsoltam egy autóban a generátort, aztán kaptam a fejemhez, hogy még be sem indítottam az autót, tehát vissza kikapcsoltam. Talán maximum 5 másodpercig ment a generátor és már ezalatt is intenzív szagot csinált.

júl. 11. 17:17
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon rongálja a beltéri anyagokat, de mivel hosszútávon ez csak jót tesz az üzletnek - ezért kuss van róla!

Arról is kuss van, hogy egy atmoszferikus levegővel működő "ózongenerátor" nemcsak ózont, hanem nitrogén oxidokat is termel, mely a légköri nedvességgel büdös és szintén mindent szétrohasztó salétromossavat és salétromsavat képez.

júl. 11. 18:02
 5/10 anonim válasza:
3-as! Kérdezhetek? Az autó ózonozásánál be kell indítani az autót? Lehet félre értelmeztem a válaszod, ha igen, akkor elnézést.
júl. 13. 17:38
 6/10 anonim ***** válasza:
#5 Persze.
júl. 13. 18:17
 7/10 anonim ***** válasza:

#5 - nem a hármas vagyok, de válaszolok:

Nem kell beindítani az autót, hisz egyáltalán miért kéne? Esetleg a szellőztető ventilátorát érdemes bekapcsolni belső keringtetésre.

júl. 13. 18:19
 8/10 anonim ***** válasza:
50%
#7 Be kell indítani. Járó motor, klíma, leghidegebb fokozat, max ventilátor, belső légkeringetés. Lehet klíma nélkül, azaz álló motorral is, csak azzal nem érsz el semmit. A klíma működése azért fontos, mert a kórokozók a kondenzáció hatására jelennek meg, szeretik a nedves környezetet. Klíma nélkül nincs kondenzáció, kondenzáció nélkül nincsenek kórokozók, akkor mégis minek az ózon? Kárt nyilván nem okoz, ha klíma nélkül ózonozol, csak kb. annyi értelme van, mint kígyónak biciklit adni.
júl. 13. 18:29
 9/10 anonim ***** válasza:
#8 - közvetlen használat után is ott van a nedves penész. Az ózon pedig szárazon jobban hozzáfér a spórákhoz.
júl. 13. 18:47
 10/10 anonim ***** válasza:
54%
#9 Akkor gondolom én, meg mindenki más a világon rosszul csinálja, de hála istennek legalább te jobban tudod.
júl. 13. 20:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!