Villanyszerelőkhöz lenne pár kèrdèsem,ha megfogom egy háztartasi kisgèpnèl a fázist othon a panel konyhámba,ès gumitalpu cipőben állok akkor is megüt az áram?Illetve ekkor leold a fi relè?Ha igen akkor a hibaáram a papucson keresztül folyik?
Inkább a tapasztalatomat mondom. Nekem eddig mindegy milyen talpúban voltam, mindig megbaxott (tehát érztem).
A fi-relé akkor old le, ha a hibaáram meghaladja 30mA-t (ez az általános, de lehet eltérö).
Ha csak 5-10 mA folyik azt is fogod érzni, de nem old le.
Itt össze van kb. foglalva, mekkora áramot mennyire lehet érezni:
"A fi-relé akkor old le, ha a hibaáram meghaladja 30mA-t"
A (30 mA névleges kioldóáramú) fi-relé akkor old le, ha a hibaáram meghaladja a 15 mA-t.
"Ha igen akkor a hibaáram a papucson keresztül folyik?"
A hibaáram két párhuzamos ágon folyik: Egy része a papucson keresztül, másik része a talp és a föld közötti kapacitáson keresztül.
"A hibaáram két párhuzamos ágon folyik: Egy része a papucson keresztül, másik része a talp és a föld közötti kapacitáson keresztül."
Nem folyik párhuzamos ágon. Miután a papucs valójában egy "áramköri elem", nincs értelme szétszedni imaginárius és valós részre (ellenállás és kapacitás). Inkább egy kapacitív jellegü impedanciáról beszélhetünk.
"A (30 mA névleges kioldóáramú) fi-relé akkor old le, ha a hibaáram meghaladja a 15 mA-t."
Ezt mire alapozod?
"Nem folyik párhuzamos ágon."
Már hogyne folyna.
"Miután a papucs valójában egy "áramköri elem", nincs értelme szétszedni imaginárius és valós részre (ellenállás és kapacitás)."
Már hogyne lenne értelme.
"Ezt mire alapozod?"
Az ÁVK szabványra... :D :D :D
"Már hogyne folyna."
Tessék, itt egy gumipapucs, kérlek rajzold be, hol folyik a valós és hol az imaginárius rész?
"Már hogyne lenne értelme."
Max akkor, ha valaki nem tud számolni az Euler formulával, és szét kell szedni algebraira.
"Az ÁVK szabványra... :D :D :D"
"ÁVK-szabvány", ez nem meghatározás. Vannak MSz., ISO, DIN, VDE szebványok, szabványszámmal.
Segítenél? Be tudnád linkelni (vagy másolni) a vonatkozó részt?
A magyar szabványokat nem ismerem, kerestem, de nem találtam, hogy mi értelme van határáram megadásának, amelynek a felénél már leold.
Itt nem látok semmit erröl:
"rajzold be, hol folyik a valós és hol az imaginárius rész?"
Minek? Párhuzamosan van kötve az ellenállás és a kapacitás.
"Max akkor, ha valaki nem tud számolni az Euler formulával, és szét kell szedni algebraira."
Akkor mégis? :D Miért kéne algebrai alakra áttérni? Mindhárom alak ugyanazt a mondanivalót kell, hogy jelezze.
"Itt nem látok semmit erröl:"
Nos, akkor még alaposabban kéne nézned.
"Párhuzamosan van kötve az ellenállás és a kapacitás."
Nincs semmi párhuzamosan kötve, mivel elméleti helyettesítöképrül beszélünk.
"Nos, akkor még alaposabban kéne nézned."
Segítséget kértem, nem félrebeszélést.
Közben megtaláltam máshol "Im Falle des Einsatzes eines Fehlerstromschutzschalters mit einem Bemessungsdifferenzstrom von IΔN = 30 mA liegt dieser Bereich zwischen IΔN = 15 mA und IΔN = 30 mA."
"Egyéb esetek: túl érzékeny... 30 mA-es valahol 15 és 30 között old a szabvány szerint. Ahogy sikerül. :) De a 15 mA is sok."
Tehát nem leold, hanem leoldhat. Nem ugyanaz.
"Nincs semmi párhuzamosan kötve, mivel elméleti helyettesítöképrül beszélünk."
Mely elméleti helyettesítő kép egy párhuzamosan kapcsolt ellenállás és kapacitás. Sorosan ugye nem lehet. Harmadik eset meg nincs.
"Mely elméleti helyettesítő kép egy párhuzamosan kapcsolt ellenállás és kapacitás."
Ezt viszont sosem vontam kétségbe. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!