X0 kérdése:
A könnyű 1 fázisúból 3 fázisúra alakító hogy működik?
Figyelt kérdés
Van egy nagyjából 12 cm * 12 cm * 25 cm-es fa doboz, 1 kg-nál könnyebbnek érezni, 230 V-ot kap, van rajta egy talán banán csatlakozó nevű valami, ez a Jugoszláv típusú, megy róla a 3 fázisú parkettcsiszoló, terhelten nem volt próbálva, de gondolom megy, hiszen akkor mire lehetne használni az átalakítót? Azt mondták, transzformátor egyértelműen nincs benne a súlya miatt, csak egy fordító. Az hogy működik? Nem tudok róla hogy szét lett volna szedve, de elképzelhető, lehet hogy valami kondenzátor szerűséget láttam benne. Multiméterrel mérve mindhárom fázisfeszültség 230 V, csakhogy mindhárom vonalfeszültség is 230 V volt, tehát 2 különböző fázis között is 230 V volt! Nyilván nem pont tökéletes szinuszos 3 fázisút ad, hiszen annál 400 V lett volna, lehet hogy csak 1 konkrét terhelésnél működik, nála kisebbel, nagyobbal se. Nyilván csak annyit tud, hogy a 3 fázisú motorban forgassa meg a mágnesen teret. Most nincs nálam. Köszi.jún. 29. 20:41
1/5 A kérdező kommentje:
Nagyapámé volt aki 1901-ben született, szóval legfeljebb az 1960-as évek beli lehet, későbbi nem, korábbi lehet. Még az is lehet, hogy eredetileg 110 V-ra készült, csak 230 V-on se üt át, működik.
jún. 29. 20:44
2/5 A kérdező kommentje:
Ha jól sejtem 1 közvetlenül, 1 tekercsen keresztül, 1 kondenzátoron keresztül, és pont a parkettcsiszoló teljesítményéhez van méretezve a kondenzátor, tekercs.
jún. 29. 21:29
3/5 anonim válasza:
4/5 A kérdező kommentje:
3-as: köszi, hasznosnak jelöltem, de a motor kapcsolását hogy tudja átalakítani? Az ábrán ha jól látom a 3 tekercs van, a tekercsek másik végéhez hogy fér hozzá? Bedugom a konnektorba, van rajta egy 3 fázisú konnektor, és működik.
jún. 30. 09:12
5/5 A kérdező kommentje:
Az inkább nem is tekercs másik végét jelöli, hanem csak vezeték-elágazás: tehát az egyik fázisra a fázis, a másikra a 0, a 3.-ra pedig kondenzátoron keresztül megy a fázis (vagy a 0, ha az 1 fázisú konnektorban megfordítom a dugót). Köszi. Akkor már tudom miért olyan könnyű.
jún. 30. 09:17
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!