A Voyager elhagyta a Naprendszert? Hol kezdődik a Naprendszer tetszőleges "vége"?
Ennek a szavazásnak mi az értelme? Komolyan lehet venni az ilyen bazmegoló kérdezőt?
A kérdezett triviális információnak nem tudtál volna magadtól utánanézni a Wikipédián, meg az egyéb Google találatokon?
@1
A google-on (angolul) tobb millio ezzel kapcsolatos velemeny van a mai "Wiki" nem annyira sexy...
Ha valaki kerdez valamirol, akkor azt mondom, hogy NEM TUDOM, vagy tudom, es probalok "ertelmes valaszt adni"!!!
(koszi a segitseget....:-)))))))
Az értelmes válasz elengedhetetlen feltétele az értelmes kérdés.
A "Hol kezdődik a Naprendszer tetszőleges 'vége'?" kérdés pont nem az.
En a nyugdijas "szobafesto" kibirom szamolni, hogy a Voyager 35-ev alatt 22 orat tavolodott a "csimpanz Foldgolyotol".
A masodik kerdesre a rovid valasz (nalamnal okosabb szerint):
A Naprendszer tetszőleges "vége" az a
pont, ahol a napszél nyomása megegyezik a csillagközi tér nyomásával. Nem hiszem, hogy az űrszonda meglesz, még akkor sem, ha a plutónium tápegység elfogyna és hidegen érkezne.
(amcsi orszagban is sok a bekepzelt idiota)
"ahol a napszél nyomása megegyezik a csillagközi tér nyomásával"
Ez a meghatározás, nagyon jól tudod.
Tudni kell még azt is, hogy ez ingadozik, ezért fordulhatott elő, hogy jó sokszor elhagyta már a naprendszert.
De most már végleges, és nem fog visszajönni.
Az ember nagyon szeret jól definiálható, "sebészileg" kinevezhető kategóriákban gondolkodni, pedig ha belegondolunk, a természetnek semmilyen kötelezettsége nincs arra vonatkozóan, hogy ezen (emberi) elvárásnak megfeleljen.
Ennek megfelelően az, hogy Naprendszer, egy emberi fogalom, és intuitíven mindenki tudja, mit jelent.
De a természetben nem létezik olyan kategória, hogy Naprendszer, ezért nincsen neki éles határvonala. Égitestek interakcióinak csillió vannak csak.
Innentől kezdve pedig rajtunk múlik, mit hogyan definiálunk. Minél pontosabb a definíció, annál pontosabb lesz a határvonal.
Ha a csillagközi térből érkező (kozmikus) részecskék és sugárzás, valamint a Nap által kibocsátott "szél" találkozási zónáját (kiegyenlítődési tartományát) vesszük alapul, akkor ott - lásd hivatkozott definíció.
De mivel a Nap sem egyenletesen sugároz minden irányba, hisz az függ az aktuális naptevékenységtől (flerektől, koronakidobódásoktól), stb., így ez a határvonal sem adható meg kilométerben. Legfeljebb az átlaga.
De ha a gravitációt vesszük alapul, akkor pedig jóval nagyobb, lásd Oort-felhő.
A kiírt szavazást én sem értem 🤔
A leggyakrabban használt jelentés szerint a Naprendszer a Nap gravitációja által egyben tartott égitestek rendszere, eszerint részét képezik többek között a bolygók, távolabb a Kuiper-öv, még távolabb az Oort-felhő. Utóbbit várhatóan csak kb. 300 év múlva fogja elérni a Voyager 1, és alsó hangon is további több száz (ha nem több ezer) év, mire keresztüljut rajta.
Eközben viszont már kilépett a hélioszférából a csillagközi térbe, azaz olyan térségben jár, ahol az anyagi összetételt már nem a Nap sugárzása és anyagkibocsátása határozza meg. Szóval még a Naprendszerben van, de már a csillagközi térben.
Köszönöm szépen a részletes, érthető magyarázatokat!
@7
A szavazásról lemaradt a lényeg:
E Musk álmodozik vagy csak szélhámos?...:-)
Érdekes, de szerintem többen is megírták...
ahol a
TL
"napszél véget ér" áramlatában ez kb a Naprendszer gravitációs határa.
Oort-felhő körül, 1 - 1,5 fényév.
Viszont van, hogy arról beszélnek, írnak, hogy a szomszédos Nap (napok) általi közös térben, azaz akár 3,2 fényév is szóba kerülhet időnként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!