Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Transzformátornál a primer...

X0 kérdése:

Transzformátornál a primer oldalon mindig van áram?

Figyelt kérdés
Adott egy konkrét transzformátor, melyet egy konkrét feszültségű és frekvenciájú, szinuszos szimmetrikus váltakozó áramhoz terveztek. Ennél ha jól sejtem a primer oldalon mindig van áram, ami a terhelés hatására csak kicsit változik, és a fáziseltolódás változik a terhelés hatására: nagy/teljes terhelésnél közel 0, üresjáratban pedig a koszinusza 1. Ugyanis a felépítéséből adódóan üresjáratban is folyik áram, és ha nem folyna, akkor a szekunder oldalon nem keletkezne indukált feszültség. Továbbá, ha például 2-szeres frekvenciára raknánk a primer oldalon, akkor ha minden változatban lenne, mivel 2-szer gyorsabban változik, a szekunder feszültség is 2-szerese lenne. Ha viszont az öninduktivitás hatására a primer áram megfeleződik, akkor ez visszajavítja az eredeti feszültségre. Ennélfogva nyilván van egy maximális áram amit tud adni a transzformátor. Köszi.

2024. ápr. 9. 13:53
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
38%

"Üresjáratban a transzformátor nagy induktivitásként viselkedik, ekkor a primeráram erősen induktív jellegű, a cosφ kicsi."

Na, végre, valaki tudja is.

2024. ápr. 10. 10:37
 12/19 anonim ***** válasza:
0%
#8 az anonim polihisztornak. A kérdés gyakorlati volt, ezért nem okoskodással válaszoltam. Hogy ne az én szavaimmal legyen a vasmag átvivő szerepe megfogalmazva "ahol a vasmag felmágnesezése nem nyúlik bele a telítési tartományba" innen [link] A névtelen szavai szerint a transzformátor átvitele független a vaskeresztmetszettől. A hegesztő transzformátor szekunderén hiába csinálsz rövidzárat, nem ég le a névleges teljesítmény áramára méretezett tekercsű primer oldal se, mert a mágneses fluxus van benne korlátozva. A szekunder oldal tekercse olyan vastag drót, ami bírja a névleges teljesítményen vett zárlati áramot. Természetesen a szekunder feszültség benne erősen függ a szekunder áramtól, rövidzárlatban a töredéke az üresjárásinak. De nem az ohmikus, hanem a mágneses ellenállás miatt. Mert a mágnesességnek egy légrésen kell átugrania, aminek telítődése sokkal hamarabb bekövetkezik, mint a vasé.
2024. ápr. 21. 05:26
 13/19 anonim ***** válasza:
50%
Röhejes, ahogy anonimként az anonimitást simfeled. :D :D
2024. ápr. 21. 08:20
 14/19 anonim ***** válasza:

#12 (05:26) - az említett nyolcas vagyok. Bár közvetlenül nem a szakmám, de a hobbilaboromban már kb. 20 transzformátort tekercseltem fel az általam tervezett egyedi elektromos berendezésekbe.

Szép számmal akadt köztük 50 Hz-es hálózati kistrafó, ferrokerámia-magos energiaakkumuláló trafó (flyback-rendszerű nagyfrekvenciás tápegységbe), mindenféle nagyfrekvenciás árammérő transzformátorok és egy full-légmagos, 1 MHz környékén dolgozó transzformátor egy kísérleti indukciós hevítőbe, melyből később egy nagyon csini Tesla-transzformátor lett - hogy bepótoljam az elveszett gyermekkoromat is. Minden általam tervezett és elkészített transzformátor az eredeti elvárások szerint (vagy kissé jobban) működött.

Az általad írt szöveg alapján úgy ítélem, hogy kb. semennyire sincs szakmai rálátásod a témára!

2024. ápr. 21. 09:58
 15/19 anonim ***** válasza:
0%

"Az általad írt szöveg alapján úgy ítélem, hogy kb. semennyire sincs szakmai rálátásod a témára!"

Lehet, hogy te nem értesz a hegesztőtranszformátorokhoz?

2024. ápr. 21. 10:10
 16/19 anonim ***** válasza:
#15 (10:10) - értek a hegesztőtranszformátorokhoz is. A "gyakorlati kérdés" viszont nem szórótranszformátorokról szólt - mégis én említettem meg elsőként a szórás okozta feszültségesés jelenségét. Ne erőlködj, jól értek a transzformátorok és induktivitások méretezéséhez, nem fogsz nekem itt újat mondani!
2024. ápr. 21. 12:48
 17/19 anonim ***** válasza:
0%
Nem erőlködök, azt te teszed. :D Te hozod elő képességeid igazolására a trafóméretezést, ami lazac, hát azt 50 éve minden 13 éves képes volt végigkövetni, aki először épített komolyabb rádiót.
2024. ápr. 21. 13:31
 18/19 anonim ***** válasza:
Ha ennyire értesz hozzá, akkor válassz nekem valamilyen online katalógusból egy alkalmas vasmagot - egy 300 kHz-es, szinuszos feszültséggel működő és 1 kW-ot 90%-os hatásfokkal áthordó transzformátorba. Kérlek a primer menetszámot is add meg 230 Vrms feszültségre!
2024. ápr. 21. 13:47
 19/19 anonim ***** válasza:
0%

"Ha ennyire értesz hozzá"

Hol volt erről szó? Te sem tudod a magyar szavak jelentését. A kész gyártmányok meg a házaló porszívóügynökök terepe.

2024. ápr. 21. 15:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!