Ha valami olyasmi történne, amitől eltűnne a modern infrastruktúra akkor mennyi időben telne míg vissza tudnák állítani az emberek a XXI. századi techikát?
Mondjuk súlyos természeti katasztrófa történne, vagy kényszerköltöztetés lenne egy földszerű, de intelligens lény által nem lakott bolygóra.
10.000 ember menekülne meg vagy kerülne a lakatlan bolygóra, és lenne köztük mindenféle ember, tehát tudós, szakmunkás, DJ, csavargó, irodalmár, prostituált stb... és nagyon alap felszerelésük lenne, mondjuk mindenkinek lenne egy sátra meg lennének víztisztító gépek, gyógyszerek, géppuskák, meg számítógépek és merevlemezek amire sok információ le van töltve at internetről. Mennyi időbe telne, és egyáltalán lehetséges lenne-e, hogy újra felépítsék a XXI. századi szintet?
Szerintem kétségkívül lenne egy időszak, amikor lényegében a helyi alapanyagokból a munkások segítségével tudnak legalább 19. századi körülményeket teremteni, keverve pár megmaradt modern géppel, míg a tudósok azon dolgoznak, hogy hogyan lehet majd vezetékeket, chip-eket, tranzisztorokat csinálni a "semmiből". Ez a kor vajon meddig tartana?
Mint írtam először a túlélés lenne a cél, ez az első lépés. Ha ez megfelelően stabilizálódott, a legélelmesebbek életben maradtak, akkor létrejönnének csoportok, egyik másikat akár te, vagy én is vezethetném. A gyengék már rég elhullottak. Na, de ahogy elkezdenek csoportok szerveződni, mert azok már a kezdetektől elkezdenek, akkor ezek a csoportosulások folyamatosan nőni fognak. Egymással versenyezve egyre fejlettebb eszközöket hoznak létre a másik megsemmisítésére, nyilván a múltból is merítkezve, amíg lehet. S lám rövid időn belül országokká, birodalmakká növik ki magukat. Ezek az idők pedig sose fognak elmúlni, mert még ma is ezek a körülmények uralkodnak.
Tehát, amit te szimpla túlélésnek nevezel, az már a korai szakaszokban is szerveződés, mert egyedül ugye gyengék vagyunk, kell a társ/társak. A még meglévő erőforrások gyors kimerülése után eleinte az is meglehet, hogy botokkal, puszta erővel vennénk fel a harcot egymás ellen. Aztán jönnek a szakócaszerű ütőeszközök, távolsági fegyverek, ami lehet csak egy egyszerű csúzli lenne, de fejlődést mutatna. Mi akkor is úrrá tudtunk lenni a környezeten, amikor a Föld 90%-t hó, és jég borította, amikor a vadállatok még 3-4-szer akkorák voltak, mint napjainkban, és ezt pusztán azzal, hogy először az állatvilág többi tagjával versenyeztünk, majd egymással. Nem voltunk gyorsak, erősek, nagyok, pont az fejlődött, aminek kellett.
A túlélésért folytatott harc, a verseny juttatott minket oda, ahol vagyunk, és szerinted ez nem része a fejlődésnek, csak egy szimpla élelemért folyó küzdelem.
Nem olvastam végig, amit írsz, csak miután leírtam azt, amit. Nyilván nem lennénk képesek a régi technikákat használni, de ezt le is írtam, mert hiába egy kapcsolati rajz, ha nincs eszköz, és olyan már nem is lesz. Mi az, hogy nincsenek lovak? Valaminek lennie kell! Ha már egy intelligens faj telepített minket egy új bolygóra, csak gondolnak arra, hogy kell egy egész tápláléklánc, hogy annak tajgai egymással kapcsolatban, mégis egymás ellen életben maradjanak.
Bár én végig abban az aspektusban írtam, hogy ezen a bolygón történik valami, és itt kell újrakezdeni. Sóbányák, laboratóriumok? Még az írni, olvasni tudásunkra is keresztet vethetnénk. A jelenlegihez hasonló színvonal elérése lassú lenne, nagyon lassú, mármint emberi léptékhez mérten, földtörténethez képest egy csettintés az egész. Bár az emberiség egész eddigi tevékenysége is csak egy röpke kis szösszenet a Föld történelméhez képest.
Szóval a lényeg az, hogy egyszerű ütőeszközökkel kezdenénk meg a felzárkózást egy olyan letűnt korszakhoz, ahol az emberek még a Föld különböző pontjain, interneten vették górcső alá, vajon mi lenne velünk egy elkerülhetetlen, globális katasztrófa után?
Továbbra is várom véleményed!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!