Ma beszéltem egy elektromostöltős telepítős céggekl, és ők azt állítják, hogy a családiházunkhoz nem lehet kiépíteni egyenáramos töltőállomást/panelt?
A 8-as válaszoló leírta a teljesítmény igényt, amit szeretnél.
Csak hogy érzékeld: 18 lakásos társasházban a max. bejövő teljesítmény (ennél többet nem lehet használni, mert ez a maximum) 45kW és Te
80-100kW-ot akarsz csak magadnak, nyilván az autónak.
Az hogy egyen vagy váltóáram a teljesítmény szempontjából mindegy.
Ehhez már trafót is kéne cserélni, már ha a rendszer elviseli a többletet.
Nem biztos hogy van egyáltalán erre lehetőség.
Amit esetleg megfontolhatsz:
Alanyi jogon jár 32A, idáig maga teljesítmény igény ingyenes, ha fázisonként kérsz bővítéskor 3*16A kiépítést (nem tudom mennyit, lehet-e többet kérni), akkor ca. 6-8kW -ot adhatsz az autónak, de villanyfűtésed nem lehet..
Az Amper bővítés (mondjuk) 3*16A-t jelent, azt egyszer kell megfizetni.
De: Szabványosított óraszekrényt kell beépíteni, ki kell építeni a töltőcsatlakozás helyét és a ház(?) elektromos rendszerének meg kell felelni a hatályos kiépítési feltételeknek, erről a villanyszerelő kell hogy nyilatkozatot adjon.
150A-re úgy 95-s vezeték kéne. A házadba kb.: 16-os mehet be, valószínűleg az oszlopon az utcának fut 95-ös…. Szóval nem, több, mint valószínű, hogy a vezetékezésed nem felel meg. A transzformátortól új saját vezetéket kéne kiépíteni és az nem olcsó, főleg, ha a trafóban sincs annyi plusz kiterhelhetőség.
Úgy 5db ház áramát fogyasztanád töltésre, hogy legyen viszonyításod.
13-as vagyok..
Azért nem engedném el teljesen, ha 100kW-ot nem is, de amit javasoltam érdemes lenne utánanézni.
A 3*16A-ra lehet esély, az azért nem horribilis bővítés, lehet bele férne a betápláló rendszerbe nagyobb beavatkozás (újrahúzás) nélkül.
Akkor már csak az óra utáni töltőcsatlakozó kiépítés marad, és azért a 6-8kW már barátságosabb, reggelig közel tele lehet rakni az akkut.
Ha ki tudsz zárni erre az időszakra nagyobb fogyasztót (pl. mosógép), akkor több is lehet annyival (2kW).
Az egyenáram-váltóáram probléma ne zavarjon. Ez úgy működik, hogy felkerül a falra egy tápegység, ami minden esetben 3 fázis váltakozóáram bemenetű. A tápegység ezt alakítja át egyenárammá, mert ez kell az akkupakk gyorstöltéséhez.
A gond az, hogy a sok tíz vagy száz kilowatt teljesítmény nem áll rendelkezésre az átlagos kertvárosi környezetben. Nem erre méretezték az utca elején a trafót és póznákon a villanyvezetékeket.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!