Mi a különbség a gipsz és mondjuk a glett/mészkő között? Mitől köt meg a gipsz pár perc alatt, míg a másik 2-3 nap alatt.
Kezdjük a gipsszel! A szilárd, kristályos gipsz képlete CaSO4 * 2H2O . Azaz minden kalcium-szulfát molekulához két molekula víz tartozik.
Ha az ásványi gipszet 100 - 130 °C hőmérsékletre melegítjük, kristályvizének 3/4 részét elveszti. Fehér porrá őrölve ezt árulják gipsz, vagy égetett gipsz néven.
Ha az égetett gipsz porát vízzel keverjük, az néhány perc alatt újra kristályosodik, és megszilárdul.
- - - - -
Ha mészkövet kb. 850 °C-on égetünk belőle széndioxid hasad le.
CaCO3 = CaO + CO2
Az égetett mész képlete CaO . Az oltott mész, más néven mész-hidrát képlete pedig Ca(OH)2 .
Ha mész-hidrátból, és homokból habarcsot keverünk, az reakcióba lép a levegő széndioxid taralmával.
Ca(OH)2 + CO2 = CaCO3 + H2O
Azaz vissza alakul mészkővé, de ez 2 - 3 napig is eltart.
A meszes glett - amit a festők többnyire használnak - az bedöglött gipsz.
Úgy készül, hogy a gipszet oltott mészbe keverik, ám csak annyi gipszet tesznek bele, hogy amikor a gipsz kikristályosodik, tejföl sűrűségűre 'húzzon meg' és attól fogva már nem változik az állaga, csak viszonylag hosszú idő alatt, ha kiszárad.
A gletteléskor ezt a masszát kenik fel vékonyan és már nem történik kémiai folyamat, csak annyi, hogy a víztartalma elpárolog, a meszes glett egyszerűen megszárad.
Olyan helyeken, ahol részlegesen vastagabb glettre van szükség, a glettvasra felvett kevés anyagot pici gipsszel 'megsózzák', vagyis olyan keveset tesznek hozzá, mint amikor az ételt sózzuk és ezt gyorsan összekeverik, így valamennyire lassabban, mint a sima gipsz még köt egy kicsit, de azért elég gyorsan ahhoz, hogy azonnal fel kelljen dolgozni és akkor a repedésből nem esik ki, bár ezt elő kell ilyenkor nedvesíteni, akárcsak a sima gipszelésnél, mert a gipsz a nedves felülethez húz, amint az egyes válaszoló ezt kifejtette. Viszont csak kisebb repedéseknél lehet ezt használni, a nagyobbakat rendesen ki kell gipszelni glettelés előtt.
Még annyit, hogy a gipszek sem egyformák, a gletthez modellgipszet használnak, az finomabb, illetve simább keveréket ad
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!