Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Állandóan a föld felé folyik...

Állandóan a föld felé folyik az áram, vagy nem?

Figyelt kérdés

Van ugye a generátor, ami előállítja a 3 fázisú áramot.

A transzformátornál ez a 3 fázis össze van kapcsolva, le van földelve, ebből lesz a null vezető elvileg, ha jól tudom.

Viszont amit nem értek, hogy ha én otthon megfogom a fázist, akkor rajtam keresztül áram fog folyni a földbe, akkor hogy lehet az, hogy a transzformátornál, ahol a földbe van vezetve mindhárom fázis, nem folyik a földbe az áram?

2023. szept. 18. 08:16
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
10: amivel rendszerint nem élnek...
2023. szept. 19. 15:42
 12/14 Kólauborkával ***** válasza:
100%
Igazad van, a felharmónikisokkal jelenleg nem “számoltam”, csak egy átlagos 50Hz-es hálózattal gondolkodtam, de persze, az elektonikus berendezések rendesen telenyomják felharmónikusokkal a hálózatot, illetve valóban eltolódik a csp. fesz.-e asszimetrikus terhelés esetén (ami erösen jellemzö természetesen).
2023. szept. 19. 16:04
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Az eredeti kérdés egyszerű magyarázatát próbálom megkísérelni. A 3 fázis bonyolult, az egyszerűség kedvéért képzeljünk el kétfázisú hálózatot! Itt a csillagpontba egyenlő terhelés esetén két ellentétes előjelű áram folyik be, amik pont nullázzák egymást. Vagy másképpen: amennyi töltést "benyom" az egyik vezető, az rögtön folyik is tovább a másik vezetőbe. Ha ezt a csillagpontot leföldeljük, nem folyik rajta áram. De ha egy távoli egyfázisú fogyasztónál is leföldeljük a nullát, akkor a távoli földelési pont és a csillagpont között párhuzamos kapcsolás jön létre: az egyik ág maga a vezeték, a másik ág pedig pedig a két földelésen és a bolygón keresztül vezet. Így megoszlik az áram, a fázison folyó áram egy része a talajon keresztül folyik vissza, azaz folyik áram a csillagpont földelésén is. Viszont ha a másik fázis egy csillagponttól távoli, ámde az előző fogyasztóhoz közeli fogyasztójánál is földeljük a nullát, akkor az egyik nulla befelé nyomja az elektronokat a földbe, a másik meg szívja ki: a kiegyenlítő áram nem megy el a csillagpontig, hanem a két földelés között folyik.

Három fázisnál is ez a lényeg, hogy a három fázis térben elszórt földeléseinek árama nem jut el a csillagpontig, rövidebb úton kiegyenlítődik. Ugyanakkor a csillagpont földelésén folyó áram csak statisztikailag nulla, kvázi nulla, de nem egészen az, csak nagyságrendekkel kisebb, mint a három fázis árama. Szélsőséges esetben (alig vannak bekapcsolt fogyasztók, de az egyik fázison van egy erős földzárlat) jelentős is lehet.

2023. szept. 19. 18:48
 14/14 A kérdező kommentje:

Nna, így már világos :) Tökéletesen érthető volt a magyarázat, köszönöm :)

Ment a zöld kéz, és a többieknek is, hogy próbáltak segíteni :)

2023. szept. 19. 19:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!