Mi történik ha zárt térben hevítünk folyadékot? (Fikció)
Ez gyakorlatilag egy lehetséges, elméletileg jól értelmezhető, az anyagkutatásban és a vegyiparban is rendszeresen praktizált dolog.
Ha a tárolóedény kisebb hőtágulási együtthatójú anyagból készül mint annak a tartalma, akkor jelentős nyomásnövekedés lép fel. Ezt a kérdéses tartály kibírhatja rugalmas (ideiglenes) vagy rugalmatlan (tartós) alakváltozással.
Hogyan viselkedne az anyag a példa kedvéért pegyen víz. Fel lépne bármilyen változás az anyagszerkezetében vagy atomi szintem megváltozna?
(Pipálni akartam a válaszod de a böszme ujjamal a félpipát találtam csak el. Bocsi😅)
A felhozott példa esetében a víz fázisdiagramja a kérdéses titok nyitja!
(Erre nyomhatsz egy zöld kárpótlást.)
Utána olvastam a szuperkritikus folyadéknak. Köszi ment a pipa.😁
Mekkora az emberiség által létrehozott legnagyobb nyomás (p.)?
Itt van a víz fázisdiagramja. Ezen tudod követni hogy mi történik ha nő a nyomás plusz a hőmérséklet.
"az emberiség által létrehozott legnagyobb nyomás (p.)"
Részecskegyorsítóban el lehet érni kvarkfolyadékot, ami csak az ősrobbanás kezdetén volt. Abban a pillanatban felrobban, akármiben is lenne, de közben lehet tanulmányozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!