Egy bizonyos erősségű zaj milyen távolságra hallatszik el?
Lusta vagyok komolyabban utánna nézni, ezért csak fejből mondom. Van egy hallásküszöbb, ami egy X nyomás, kb 20 mikrobar. Ez a 0 decibel, a hangerőséget ehhez a hallásküszöbhöz viszonyítják. Az adott decibel, ennek a hallásküszöbnek a szorzata. Ha mondjuk 100 db 1 millioszoros nyomást jelent 1 méterről, akkor a négyzetes gyengülés alapján 1000 szeres távolságon 1000 méteren éri el a hang a hallás küszöböt, vagyis ott lesz 1 milliószor gyengébb a 100 db-hez képest.
Ez így elég összevissza, de kb így lehetne kiszámolni.
20 mikropascal hangnyomast szokták venni a hallásküszöbnek, ehhez viszonyítanak, tehát ez a 0 dB.
A 100 dB-t nem tudjuk milyen távolságban kell értelmezni.
2x távolság esetén 4-ede lesz a hangnyomás, azaz -6 dB.
10x távolság esetén 100-ada lesz a hangnyomás, azaz -20 dB
Így hamar rájöhetünk, hogy 100000x távolságban érjük el a 0 dB-t.
Tehát ha a 100 dB 1 méterre vonatkozott, akkor elméletileg 100 km-re lesz 0 dB.
Az 5-ös nagyon helyesen leírta a lényeget (melyet én előtte lusta voltam). Még annyit hozzáfűznék, hogy egyeseknek soknak tűnhet az a bizonyos 100 kilométer, mert a valóságban biztosan nem lesz annyi. Miért?
Azért mert a levegőben nem csak térbelileg oszlik szét a hang, hanem van egy bizonyos közegcsillapítás is, mely erősen frekvenciafüggő, és a magas hangok felé meredeken emelkedik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!