Negatív szám akkor sem lehet pozitív számnak a négyzetgyöke ha a negatív szám négyzetes pozitív szám?
10
„hogy a gyök(9) egyik megoldása a -3.” Nem! Például √x=4 esetén a kiötés az, hogy x nem lehet negatív. Mojjo írta jól. √9=3, egy szám négyzetgyöke a valós számok halmazán nem lehet negatív. Vagy másképpen: a valós számok halmazán negatív szám négyzetgyöke nem értelmezhető. Itt van az y=√x függvény grafikonja:
Mint láthatod y sehol nem vesz fel negatív értéket. x=9 esetén leolvashatod, hogy y=√9=3 és csak ez a megoldás, a –3 nem.
Ha a wikis definíciót ELKEZDEM olvasni:
"A gyökvonás egy matematikai művelet, a hatványozás egyik megfordított (inverz) művelete (a másik a logaritmus). Mikor egy számból n-edik gyököt vonunk ( n ∈ N ; n ≥ 2 {\displaystyle n\in \mathbb {N} ;\;n\geq 2}), olyan számot keresünk, amelyet az n-edik hatványra emelve visszaadja az eredeti számot"
Ez alapján még korrekt lenne a pluszminusz. Nekem is ez volt a fejemben.
De a definíció folytatódik azzal a megkötéssel, hogy csak a pizitív megoldást vesszük figyelembe.
Tehát n-edik_gyök(x^n)=|x|
Amennyire én értem, ez egy matematikai konvenció, így van és kész, nincs mit magyarázni rajta.
A szóbeli definíció ilyen téren eléggé
5-ös vagyok
Köszi 9-es, tényleg azzal kevertem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!