Ha azt mondjuk, hogy 1 liter 70%-os alkohol oldat, az tömeg- vagy térfogat %-ot jelent?
Benne van a nevében!
70% os alkohol, azaz minden 100g -ban megtalálható 70g alkohol. 70g alkohol + 30g víz vagy bármilyen oldószer amibe teszik.
Azért gramm, mert patikában ált. g a mértékegység, 100g-nál nem szoktunk többet kiadni.
És ez tömeg%.
A Sigma Aldrich a 70%-osnál és a 96%-osnál is elég egyértelműen térfogatszázalékot ad meg:
[link] sigmaaldrich.com ETWA70
[link] sigmaaldrich.com 1.00971
[link] sigmaaldrich.com 1.59010
idézet az egyik 96%-os specifikációból:
> assay: 92.6-95.2% (m/m)
> concentration: 95.1-96.9 % (v/v)
A WHO és a CDC (az USA járványügyi hatósága – nem mintha nagyon odalennék az USA mértékegységrendszeréért…) is térfogatszázalékban gondolkozik a fertőtlenítéshez, mondjuk a WHO már 70 helyett 80-ban a CDC-vel ellentétben:
[link] WHO model list of essential medicines - 22nd list, 2021
[link] cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/disinfection-methods/chemical.html (Mondjuk ez 2016-os weboldal… Akkor még lehet, a WHO is 70%-on volt.)
A CDC ezt a cikket hivatkozza: [link] doi:10.1128/am.11.5.436-445.1963 -->
> „The disinfectants were evaluated at concentrations of 0.1, 0.5, 1, 2, 5, and 10%, with the exception of ethylalcohol (30, 50, 70, and 90%). The disinfectant concentrations were prepared on a volumetric basis in distilled water, with out regard for the specific gravity.”
Ebben a Future Microbiology cikkben is térfogatszázalékot írnak:
[link] (ez a link nem jogtiszta, de … !) doi:10.2217/fmb.14.73
Meg ebben az American Journal of Infection Control cikkben is:
[link] doi:10.1016/j.ajic.2017.12.015
Csak egy nagyon mellékes zárójelben itt is v/v-t jeleznek: [link] doi:10.1099/jmm.0.05474-0
Ebben következetesen tömegszázalékban adják meg, hogy mit alkottak, de amikor összehasonlítják a „sztenderddel”, az a sztenderd a 70 térfogatszázalékos:
[link] doi:10.1016/j.jhin.2005.06.020
(BTW respect to the authors! Egyrészt tetszik, hogy figyelnek, hogy tökéletesen egyértelmű legyen mit csinálnak, másrészt felteszem utánanéztek, hogy a tömegszázalék az alap, ha már csak a sztenderdnél nem tömegszázalékot írnak.)
Aztán a másik nagyon gyakori a „„„kedvencem”””, ahol térfogategységben oldott tömeggel jellemzik a koncentrációt, és "% (w/v)"-nek írják a mértékegységet, ami rendes SI-ben ugye g/dL lenne, csak biztos rossz fizikatanáruk volt.
[link] doi:10.1590/s0104-11692013000200020
[link] doi:10.1590/s0104-11692013000200020
De persze olyan is volt, hogy következetesen tömegszázalékkal számoltak:
[link] doi:10.1016/j.jhin.2005.06.020
Ahogy a tudományban kéne. (Mikor pár napja nézegettem találtam amúgy egy olyan cikket is, amiben az etanol 70 tömegszázalékos oldatát írják leghatékonyabbnak, csak most valahogy nem jut eszembe az a kereső kifejezés, amit akkor használtam.)
Meg olyan is (sajnos elég gyakran), hogy sehol sem specifikálták a cikkben, csak annyi volt, hogy 70%:
[link] doi:10.1016/j.ijsu.2005.08.007
[link] doi:10.1016/j.foodcont.2015.04.040
[link] doi:10.1034/j.1601-5037.2003.00032.x (Lásd SciHub…)
Szóval összességében én kitartanék amellett, hogy nagy valószínűséggel térfogatszázalék, mint az első válaszban írtam, de azért megjegyzem, hogy ezen cikkek miatt már sokkal kevésbé tartom tudósnak a vegyészeket és biológusokat.
Illetve felmerült bennem egy kérdés is. Amikor ezeket a koncentrációkat kikeverik, akkor lehet, azt úgy értik, hogy 70 rész 96%-os etanolhoz öntenek 30 rész desztillált/tisztított vizet (és kapnak egy közelítőleg 67%-os oldatot – sajnos nem tartom elképzelhetetlennek…), vagy korrigálnak arra, hogy a gyári törzsoldat alapból nem 100%-os?
(((A sokadik vicces koncentráció mértékegység, amivel valakinek tudni kéne számolni, az az AU/mL, azaz "arbitrary units / millilitre", magyarán relatív egység, ami nincs kalibrálva, csak arányosnak feltételezzük a tényleges mennyiséggel. Szerencsére ezt még csak itt Gyakorikérdéseken láttam, szóval sajnálom a kérdezőt, de nem tudom rajta annyira felhúzni magam, mint amikor egy szaklapban publikálnak, és nem specifikálják hogyan értik a koncentrációt:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazif.. GyK/12132640)))
Néhány megjegyzés a 09:27-es válaszomhoz, ami sajnos kimaradt, mert nagyon belefelejtkeztem az irodalmazásba.
Egyrészt, mivel a 70%-os alkoholról nekem a fertőtlenítés jut eszembe, ezért főleg fertőtlenítéssel kapcsolatos cikkeket kerestem. Ugye ez azt jelenti, hogy a konklúzióim nem feltétlenül általánosíthatók a teljes kémiára/biológiára.
Másrészt hangsúlyoznám, hogy általában szerintem is sokkal szerencsésebb a tömegszázalék (esetleg anyagmennyiség-százalék), mint hőmérsékletfüggő térfogatszázalék.
Aztán egy elírás, hogy ahol a cikkírókat dicsérem, ott véletlenül kétszer szerepel a „tömegszázalék” szó a mondatban, az első helyett „térfogatszázalékot” gondoltam.
***
> „Például a patikában kapható 70%-os alkoholban mennyi az alkohol?”
Ugye ha úgy is veszel valamit a patikában, akkor nem nagy dolog erre is rákérdezni, szerintem szívesen megmondják. Például én ma rákérdeztem, és határozottan TÉRFOGAT-százalékosan gondolkoznak ők is. Tehát mondták is, hogy 96% térfogatszázalékosat vesznek, és azt hígítják, de nem 70 mL-t öntenek fel 100 mL-re, hanem egy picit többet, hogy a végén ne 67%-os, hanem 70%-os legyen az oldat. Persze erre nem tudok hivatkozás adni, de ha mentek be valamikor a patikába, akkor kérdezzetek rá ti is, kíváncsi vagyok, nektek mit mondanak.
(Amúgy amikor én hígítottam magamnak 96%-os OBI-s denszeszből 70%-osat, akkor azt úgy csináltam, hogy megnéztem a sűrűségeket, és kiszámoltam, hogy hány gramm denszeszhez kell hány gramm deszt víz, hogy a végén oldat 70 térfogatszázalékos legyen, és aztán egy digitális konyhamérlegen töltöttem össze őket az edényembe.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!