Egy átlagos mérnök mennyire ért a matekhoz?
Sziasztok!
Pl van egy mérnök aki 10éve dolgozik a szakmában, pl beágyazott rendszereket fejleszt!
Lesz egy gyereke, és segítséget kérne matekból, pl emelt matek, utána nézés nélkül menne neki pl egy egyenletrendszer megoldása?
Neked menne?
Hááát. Elág régen végeztem, de egy átlagos egyenletrendszer még menne.
Differenciál, integrál már nem annyira.
Az emelt érettségiben típusfeladatok vannak, amiket jóesetben gimiben begyakoroltatnak az emberekkel. Na most egy mérnök még ha ért is a matekhoz, lehet hirtelen nem tudja, hogy mi a megoldás "titka" egy-egy feladatban.
Bár nekem a véleményem az, hogy elvileg nem kellene gondot okoznia.
Én még friss diplomás (3-4év) vagyok, de elképzelni sem tudom, hogy majd a saját gyermekemnek ne én tanítsam a matekot. Illetve azt sem, hogy ne fejlödjek még ez irányba.
A munkám során nem használom, de valaki sudokuzik, van aki keresztrejtvényt fejt, én matekozom.
A nagyfateromnak diplomája sem volt egyébként, de a mai napig kisebb nagyobb nehézségekkel, de feiböl felrajzol egy nyíróerö ábrát a kiszámított értékekkel. Ode azért némi matekszemlélet kell azért.
Sokkal jobban, mint az átlagember, de messze nem annyira, mint egy elméleti matematikus, valahol a kettő közt.
Egy középiskolai szintű egyenletrendszer biztos nem fogna ki rajta, talán az még nekem is menne.
Miért gond utána nézni? Pl tudom, hogy van valami nagyon hasznos trükk a trigonometrikus egyenletekre, de nem emlékszem már rá, viszont google segítségével kettő perc alatt kikeresem és bármit elém tehetsz a régi gyakorlatom miatt megfogom oldani.
De ugyan ez igaz diff egyenletekre is, adj két napot és ugyan úgy átmennék egyetemi vizsgán, mert szimplán specifikusabb dolgokat felejt az ember, de konkrétan a gyakorlat nem veszik el.
Lehet mással nem így van, de én nagyobb fizu miatt a területemen belül átmentem olyan irányba, ahol eléggé egyetemi szintű matek van és nyílván 10 év után borzasztó sokat felejtettem:D viszont ahogy gyakoroltam otthon, nagyon hamar a régi szintre hoztam magamat, mert megérteni nem kellett, csak trükkökre rájönni (rákeresni) és definíciókat/tételeket pontosabban ismerni.
Tehát aki ilyen sok matekot tanult, az nem biztos, hogy emlékszik mindenre, de téma függvényében ha adsz neki egy kis időt, akkor sokkal hamarabb megérti, mint te + neki feladatok megoldásához se kell már napokat gyakorolnia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!