Mekkora kondenzátor kellene hogy arról egy átlagos autót be lehessen indítani akkumulátor helyett?
Magad is számolgathatsz.
Egy önindító behúzhat akár 400 ampert is, a köszörülés mondjuk 3 másodperce alatt.
12 volton 400 amper 3 másodpercig. Átáramlott töltésmennyiség számolható.
Utána csak kiszámolod, 12 volton hány farad kell ennyi töltésmenyiséghez.
Hozzádobsz egy jó 20% veszteséget és megvan.
És reménykedsz, hogy elsőre elkapja.
Ha már csinálsz egy akkora kondit, mint egy átlagos Ford Tranzit komplett platója, legalább röffenjen elsőre.
Ma a legjobb egy farádos kondik akkorák, mint egy PET palack. Ha kiszámoltad, meglátod, hány ilyen kéne.
Pár éve találkoztam egy muzeális korú kondenzátoros csaphegesztőgéppel, a kondija körülbelül két köbméteres volt. Az még a régi olajos töltésű kondi volt, az újak kisebbek, de azért még mindig kell a méret, ha kell a kapacitás.
400 A 5 másodpercig, az 2000 C töltés.
12 volton 167 farados kondi tud ennyit tárolni és figyelembe kéne venni, hogy a töltés leadása közben a kondenzátor feszültsége a töltéssel arányosan esik.
Maximum a töltés feléig tudná forgatni az önindítót, talán már akkor sem.
Ha megduplázom a kapacitást, akkor elég lehet, 330 farad.
A linkelt 10 farados kondiból kéne 33 db.
Az azért szép kupac.
Persze, ha csak egy fél motorfordulat kell, fél másodperc, hogy röffenjen, akkor a töredéke elég.
Néztem a videót, valami irreális 350 faradot láttam írva a kék hengerkékre, kizárt, hogy akkora.
Az sehogy. :D
De ha elég átmozdítani az első gyújtásponton, ami max. félfordulat négyhengeres négyüteműnél, akkor röffenhet fél másodperc alatt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!