Hogyan kell megoldani az alábbi valószínűségszámítási feladatot?
Ha valaki lenne olyan kedves és levezetné nagyából a feladatot annak nagyon örülnék. Köszönöm.
Első ránézésre úgy látom, hogy
1. Van egy A paraméter az eloszlásfüggvényben, azt meg kell határozni, ha x helyére 6-ot írsz a középső tagba, elvileg annak is már 1-nek kell lenni, ebből A kijön gondolom én.
2. Ha megvan, akkor azt kell tudni, hogy a cikkcakk valváltozó várható értéke az integral (xf(x)dx), ezt el kell végezned.
3. f(x)-et úgy kapod, hogy F(x)-et x szerint deriválod, tehát magyarul csak 0 és 6 között lesz nem nulla az f(x) sűrűségfüggvény, mert máshol F(x) deriváltja nulla lesz ugye.
4. Első ránézésre úgy látom, hogy ha a cikkcakk várható értéke megvan, akkor csak bedobod az 41*cikk - 438 képletbe és az a várható értéke az egésznek.
A 41*kszí - 438 is egy valószínűségi változó.
Ennek eloszlásfüggvénye:
G(x)= 0, ha x<=-438
G(x)= A(2.7*(x+438)^2/1681 + 7.4*(x+438)/41), ha -438<x<=-192
G(x)= 1, ha x>-192
sűrűségfüggvénye:
g(x)= G'(x), ha -438<x<-192
g(x)=0, egyébként
várhatóértéke (ez volt a kérdés) (I jelöli az integráljelet):
E=I_(-438-tól -192-ig) x*g(x) dx
Nem tudom, mit jelöl a nagy A a képletben, és rohadtul nem tetszik, hogy az amerikai szabványt használja a tanárod az európai helyett. Bár utóbbinak az eredmény szempontjából nincs jelentősége. Az viszont fontos, hogy az A olyan függvény legyen, hogy az F(x) függvény folytonos és monoton növő maradjon. Ha előbbi nem teljesül, akkor nem tudom a választ (kéne ismerni a függvényt), ha utübi nem teljesül, akkor F(x) nem eloszlásfüggvény
Tehtá ennek az integrálása után kapom mega végeredményt?
E=I_(-438-tól -192-ig) x*g(x) dx
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!