Ezt a statika feladatot hogy kell megoldani?
F egy eredő (itt 3 erő van egy támadás pontban, ezt kiszámoltam, értéke, összetevői, hajlásszöge megvan).
A és B támasztó erő kell, azok x és y összetevői, és hajlásszögei.
Elakadtam, nem tudom megoldani, pedig bizti, h nem bonyolult. Négy ismeretlen van, és úgy próbáltam, hogy A-ra írtam nyomatéki egyenletet, ott ugye benne volt Fby és Fbx, de ezeket úgy helyettesítettem, hogy Fb abszolút érték és a sin/cos 124 fok. De így nem jó, mert a program azt irja, h rossz az eredmény.
Hogyan kell megoldani? Ötlet?
Köszi a segítséget!
Így nem jó. Felírtam Ma-t, szétválasztottam a csuklónál (C pont) és csak a jobb oldalra írtam fel Mc-t.
Ami a B-nél van 124 fok, azzal azon kívül, hogy kiszámolom az Fb-t és a C-től B-ig szakasz hosszát, azon kívül van vmi más szerepe? Nyomatéki egyenletbe azt is be kéne venni?
És úgy miért nem jó, hogy az Fbx-et és Fby-t eltolom a C-be? Hiszen az egy rúd, tehát csak rúd erő van és a másik ponton is ugyanaz az Fb erő jelenik meg mint a B pontban.
Miért nem lett jó? Azt nem írtad le, hogy mi nem stimmelt.
Egyébként közben rájöttem, hogy mégegyszerűbb a dolog, mivel a B rúd terheletlen, ezért abban a rúderő az rúdirányú lesz. A 124foknak szerintem semmi szerepe nincs, ha tudod a szerkezet méreteit. Max ha valaki szögfüggvényezni szeret, akkor tudja használni.
Ha nyomatéki egyenletet írsz fel, akkor nem tologathatsz erőket. Mert az eltolt és az eredeti erőnek nem feltétlenül egyezik meg a nyomatéka egy adott pontra.
Szóval elég 1db nyomatéki egyenletet felírni az A pontra, mivel Bx és By között van összefüggés.
Van egy Hf program, meg mindenkinek egy azonosító száma és azt kell beírni a progiba, és az adja ki a feladatot, ábrával , adatokkal együtt. Ezzel lehet ellenőrizni az eredeményeket is és csak úgy lehet beadni, ha minden eredmény jó.
Először azt csináltam, hogy felírtam csak Ma-ra egyenletet.
Na ez nem volt jó.
Ma=0=-3.2Fbx+5.38Fby+1.3Fex-6.8Fey
Itt Fe az eredő, Fbx-et és Fby-t úgy helyettesítettem, hogy Fb(szorozva)cos(124fok) ill. Fbsin(124fok)
És x összetevő esetén szoroztam össze a -3.2-őt és a cos(124) értéket, y-nál szintén, de ott 5.38-at sin124-el. Ekkor ugye kijött , hogy 1.78 Fb + 4.46 Fb + a többi.
Ezt nem fogadta el.
Utána megcsináltam ugyanezt, Ma-t felírtam, úgy ahogy az előbb, majd ahogy mondtad, csuklónál ketté választva a jobb oldalra, úgy hogy Mc-re írtam nyomatéki egyenletet, amiben Fbx, Fby és Fey volt.
Igy se volt jó.
Az első kommentben megadtam a méreteket.
csak le maradt a csukló és b közötti vízszintes hossza. Az 1.2815 m
Ja... Feredő lemaradt
Fex=8060.3336 N
Fey=-3691.0170 N
Fe= 8865.2453 N
Szöge=335,3958 fok
Fbx és Fby között nem jól írtad föl az összefüggést. Fbx = cos56° és Fby = sin56°.
ez a képlet viszont jó:
Ma=0=-3.2Fbx+5.38Fby+1.3Fex-6.8Fey
Egyébként én jobban szeretek hasonló háromszögekkel számolni, mert akkor nem kell szerencsétlenkedni a szögfüggvényekkel (amit nagyon könnyű elrontani).
Ha még mindig nem jön ki, akkor szerintem még az eredő számításánál lehet probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!