Ezt a statika feladatot hogy kell megoldani?
F egy eredő (itt 3 erő van egy támadás pontban, ezt kiszámoltam, értéke, összetevői, hajlásszöge megvan).
A és B támasztó erő kell, azok x és y összetevői, és hajlásszögei.
Elakadtam, nem tudom megoldani, pedig bizti, h nem bonyolult. Négy ismeretlen van, és úgy próbáltam, hogy A-ra írtam nyomatéki egyenletet, ott ugye benne volt Fby és Fbx, de ezeket úgy helyettesítettem, hogy Fb abszolút érték és a sin/cos 124 fok. De így nem jó, mert a program azt irja, h rossz az eredmény.
Hogyan kell megoldani? Ötlet?
Köszi a segítséget!
Az erő nem azért rúdirányú, mert a csuklóhoz csatlakozik, hanem azért, mert terheletlen a rúd. Ha lenne rajta teher, akkor már nem lenne igaz, hogy rúdirányú erő ébredne a B támasznál.
A mi kérdésünk az az, hogy miért a C pontban bontottad fel az erőt? Ha eltolható az erő, akkor miért nem Mindegy, hogy B pontban vagy C pontban bontjuk fel? Hiszen mi a B pontban bontottuk fel és nem azt az eredményt kaptuk, mint te.
A feladatot és az erőket mi is így értelmeztük eddig, ahogyan az ábrán rajzoltad.
"Az erő nem azért rúdirányú, mert a csuklóhoz csatlakozik, hanem azért, mert terheletlen a rúd."
Ez csak részben igaz, de ezen most nem akarok vitázni.
Az Fb erő természetesen felbontható a B pontban is, ott is ugyanaz az erő hat. Csakhogy a B pontban a nyomatékkal nem tudunk mit kezdeni, ugyanis:
Ha az A pontra vagy a C-re felirjuk a nyomatékot, akkor a B pontbeli erő nem forgat, mivel C pont egy csukló.
Természetesen más lenne a helyzet, ha C pont befogás lenne, ekkor működne a ti módszeretek.
Tehát mivel most a rudban csak rudirányú erő ébred, ezért a B és C pontban ugyanaz az Fb erő hat.
Most újra kiszámoltam és a mi módszerünkkel is ugyanezt az eredményt kaptam.
Ma=0=-3.2Fbx+5.38Fby+1.3Fex-6.8Fey
-3,2*Fb*cos56° + 5.38*Fb*sin56° + 1.3*8060.3336 - 6.8*3691.0170 = 0
2.67*Fb = 14661.2788
Fb = 5491.12 N
innen pedig ugyanaz.
Nem tudom, hogy eddig mit számoltunk el.. Az elv végig jó volt.
De nem 5491, hanem 5471 az Fb
Logikusan végig gondolva tényleg nem tud B pontból Fb forgatni a C csukló miatt.
Akkor ilyen esetekben az a megoldás, h ha terheletlen a rúd, h eltolom a másik végbe az erőt?
Nem. Az én számításom csak pontatlan volt, mert 5,38-al számoltam.
Ha pontosabban számolod a B támasz helyét, akkor 5471-et kapsz ezzel a módszerrel is. Lehet, hogy akkor eddig nem számoltál elég pontosan, azért nem fogadta el a program.
A B támasz pontosabban 5.3816-nál van.
az utolsó egyenlet így:
-3,2*Fb*cos56° + 5.3816*Fb*sin56° + 1.3*8060.3336 - 6.8*3691.0170 = 0
2.6721 * Fb = 14620.4788
Fb = 5471.53
A B-ben ható erő pedig igenis tudja forgatni a szerkezetet. C-ben csak belső erő van, amit a B-ben ható erő okoz.
"Ha az A pontra vagy a C-re felirjuk a nyomatékot, akkor a B pontbeli erő nem forgat, mivel C pont egy csukló. " - ezt Villanykörte írta.
Mostmár valaki tegyen igazságot.
Igen, tényleg ugyanazt adja két módszer.
És rá jöttem a hibámra. Annyira amatőr, h le se merem írni. Már szégyellem magam miatta:D
De ezt az Fb b-n forgat-nem forgat dolgot meg kéne beszélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!