Konvektor "léghűtésével" mennyivel lehet hatékonyabban fűteni?
A helyzet a következő:
Albérletben - ahol a tulaj annyit költ a lakásra 40 éve, hogy a bérlő távozásával intéz egy festést - konvektorral fűtök.
A hatásossága nyilván olyan, amilyen...
Az ajtók és ablakok réseit már előző évben a beköltözés őszén leszigeteltem öntapadó szigeteléssel.
Nyilván a ház leszigetelése és korszerű nyílászárók és fűtési rendszer lenne a legjobb, de bérlőként ezen nincs lehetőségem változtatni.
Amikor konvektorral fűtök az elégő gázból származó hő felmelegíti a konvektor fém részét. A lemez másik oldalán a szoba van, ahol a lemez körül a levegő átmelegszik, a sűrűsége csökken, ezért felfelé kezd áramlani. A távozónál hidegebb levegő érkezik a szoba többi részéből, így egy áramlás alakul ki, amit a levegő tágulása idéz elő.
A konvektor pedig nyilván annál nagyobb hőt le tud adni, minél nagyobb a hőmérséklet különbség a lemez és a levegő között. Tehát ha "felöltöztetném" a konvektort, a hő nagyját nem tudná leadni, miután felmelegítette a környezetét és a hő menne ki az utcára... (Attól most tekintsünk el, hogy esetleg felgyújtaná a szigetelést :D )
Viszont ha én rásegítek erre a természetes, kialakuló áramlásra, mondjuk egy 10-20 Wattos ventilátorral, akkor azt segítem, hogy a konvektor lemeze valamivel hidegebb levegővel érintkezzen, ezzel pedig több hőt tud leadni a levegőnek, hiszen a már felmelegített levegőt nem csak a sűrűség megváltozása viszi odébb, hanem a ventilátorral létrehozott áramlás is. Ezzel pedig a fűtési hatásosságát javítom a konvektornak, tehát kevesebb hő menne ki az utcára és több a szobába.
Vajon kb mennyit lehet ezzel a kis "ügyeskedéssel" nyerni?
A konvektor szabályozza magát, ha ventilátorral fújatnád, akkor szerintem max azt érnéd el, hogy nagyobb lángon égve gyorsabban melegíti fel a lakást, és előbb lekapcsol. A felhasznált gáz mennyisége valószínűleg nagyon hasonló lenne.
Ha ezzel a móddal lényegesen lehete javítani a hatásfokon, akkor eleve komolyabban fel lenne szerelve "hűtőbordákkal" a hőleadó rész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!