Miért nem fogyaszt ATP-t a helikális izom?
Egy részről sokmindenki tanít egyetemen, például én is, de ez nem jelenti azt, hogy az egész biológiát átlátom és fejből tudom. (Biológus vagyok.) Simán tévedhetek mondjuk rendszertan ügyben, mert már 5 éve nem foglalkoztam vele, és nem is ezt tanítom. A te tanárod is nyilván egy szűk területen tanít, ami akár a madarak szaporodása is lehet, szóval talán semmi köze a kagylóhoz meg a biokémiához.
A kagylóizom biztosan használ ATP-t, ez olyan élettani alapvetés, hogy nem is érdemes vitázni róla. Viszont amire a te tanárod gondolhatott (és akár te is félreérthetted), az talán az, hogy a héj folyamatos zárva tartása nem igényel extra ATP befektetést. Ez egyébként valóban így lehet, mert ha jól belegondolunk, akkor a rigor mortis (hullamerevség) állapota is az ATP hiány miatt áll be, vagyis ha az izom nem használ ATP-t, akkor megmerevedik, ennek okai az izom működésének biokémiájával magyarázhatóak (ettől eltekintek). De azt tudjuk, hogy például egy hullamerev ember kezéből alig lehet kivenni valamit.
Valószínűleg a tanárod is arról beszélt, hogy a kagyló egy ilyen ATP-t nem használó, hullamerevség szerű állapotba dermeszti az izmait, és így igen nehéz kinyitni a héját, mégse kerül energiába. Vagyis a kagylóhéj zárvatartása egy passzív folyamat, ellentétben azzal, mint amikor te folyamatosan erőt kifejtve zárva tartod a zár nélküli WC ajtót, hogy rád ne nyissanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!