Áramkorlátozó kapcsolás (20-30A) hogyan?
Régebben építettem egy tápegységet, amely 1-20V DC stabilizált feszültséget állít elő, a feszültség egy potméterrel állítható. Bő 20A-ral terhelhető.
Szeretném ezt kibővíteni egy áramkorlátozó kapcsolással, hogy áramgenerátoros üzemmódban is lehessen használni a készüléket.
A hagyományos tranzisztoros áramkorlátozást ugye nem praktikus használni ilyen nagy áramokra a jelentős hő, disszipáció miatt.
Keresgéltem integrált áramkörös megoldásokat, pl. egy LM317 vagy az L200-as IC használható áramkorlátozásra, sőt utóbbi egy kombinált feszültségszabályzó áramkorláttal, de úgy tudom ez is csak 2A-ig megfelelő.
Szóval a lehetséges megoldásokat keresem. Mindenképp szeretném túlméretezni is, tehát ami kb. 30A-t kibír olyat szeretnék.
Kérdező írja:
"A hagyományos tranzisztoros áramkorlátozást ugye nem praktikus használni ilyen nagy áramokra a jelentős hő, disszipáció miatt."
Kissé lejjebb viszont disszipatív szabályozóban kezd gondolkodni!
Hát szerintem még el kell sajátítanod a szükséges elektronikai alapismereteket - hisz nincs olyan, hogy valaki képes korrekt módon összehozni egy elektronikusan szabályozható feszültségű tápegységet, de az áramkorlátozó szabályozó hurok megtervezése gondot jelent számára.
Szakirodalom meg kapcsolások vannak bőséggel a neten, van miből meríteni!
Először olvass utána az áramszabályozásnak. (Nem azonos az áramkorlátozással.) Döntsd el, hogy lineáris vagy kapcsoló üzeműt akarsz-e. Akár maradhat a feszültség szabályozó kör is, csak a hibajelet egy figyelőellenállásról vezeted vissza, stb., sokféle megoldás van. A terhelhetőség növelése már hab a tortán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!