Szerintetek mennyi az esély arra hogy a kezemmel rácsapok az asztalra és a molekulák elmennek egymás mellett és a kezem átmegy az asztalon?
Majdnem pontosan nulla.
Megtennéd, hogy legközelebb az érdekes felvetéseket a tudomány fórumon normális magyarsággal írod?
Lehet, hogy nem is olyan kicsi, csak meg soha senki se csapkodta az asztalt eleg sokaig hozza, hogy teljesuljon. Nosza, te lehetsz az elso, csak kitartonak kell lenned! :D
Az nem jutott meg eszedbe, hogy akkor mi lesz, ha csak felig sikerul a mutatvany? 😶
1: Nekem is pont ez jutott eszembe. Meg is lepődtem amikor rákattintottam a kérdésre és másik felhasználó nevet találtam.
Szilárd anyagban ennek az esélye azonosan egyenlő 0-val, ott nem képesek ennyire eltávolodni az atomok egymástól sokkal kisebb az a tartomány amiben mozogni képesek. Folyadék és gáz esetén elméletileg létezhet olyan állapot, hogy közben egyetlen egy gáz/folyadék molekulával sem ütközik.
Nekünk egyszer kvantummech. ZH-n a tanár feladta azt a kérdést, hogy számoljuk ki, hogy mennyi az esélye annak, hogy egy görögdinnyében úgy mozdulnak az atomok, hogy az beugrik a mellette lévő teherautóba. Ott kijött valami egészen nagyon-nagyon pici valószínűség, és az ebből számított várható gyakoriság ha jól emlékszem az univerzum korának volt talán a 10^40000 szeres értéke. De régen volt már. Csak magára a feladatra emlékszem, és arra, hogy örültem a 2-esnek nagyon. De már a feladat megoldását sem lennék képes reprodukálni, azóta se foglalkoztam mélyebben ezzel a témával.
#4 leírta a részleteit hogy a szilárd anyagoknál az atomok és molekulák közötti erők miatt ez nem lehetséges vagyis tényleg 0% -ról és nem valami 0% -ot közelítő értékről beszélünk.
A nagy számok törvényei (univerzum mérete) meg a hosszú idő (univerzum kora, ütközések nagy száma) esetleg a nagyon kicsike tárgyak ütközése sem változtat ezen.
Ez a 0 tényleg pontosan nulla és nem valami közelítő érték.
Az egyetlen amit nem jelenthetünk ki ennyire biztosan: hogy az univerzum nagyon kezdeti állapotában amikor már elkezdtek létezni szilárd tárgyak, meg majd nagyon a vége felé (erősen kitágulva az univerzum az atomok és molekulák közti táv is nő!) ez nem változna. Sőt a tágulás végére ez biztosan változni fog. Vagyis nem feltétlenül lesz mindig így. De jelenleg ez csak 0 lehet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!