Miért lehettem rosszul a kovásszal megkelt tésztától?
A múlt héten 2-3 napos kovászt összegyúrtam vízzel, liszttel és sóval majd 5-8 óra múlva fogyasztottam. A tüneteket nem kívánom leírni többek között hitetlenkedések miatt, de legyen annyi elég, hogy soha ezelőtt nem tapasztaltam ilyen tüneteket, pedig volt néhány (nem sok) ételmérgezésem vagy gyomorrontásom az eddig leélt évek alatt. A vége hányás lett. Azután a tünetek enyhültek, másnap már jobban voltam, noha éreztem még rosszul létet, mert a nem megfelelő hányási pozitúra miatt nem tudtam kiadni mindent.
Köszönöm szépen előre Az Értelmes hozzászólásokat, gondolatokat!
Milyen kovászról van szó? Élesztövel készült, vagy csak lisztböl?
Meg nem lehet, hoyg véletlen egybeesés egy gyomorinfluenzával?
"A múlt héten 2-3 napos kovászt összegyúrtam vízzel, liszttel és sóval majd 5-8 óra múlva fogyasztottam."
Az nem evésre van. :) Talán nem bírta a gyomrod és őszintén szólva nem is néz ki ételféleségnek.
Kovász - wiki:
Célja
"Az élesztőgombák elszaporítása, miáltal nagyobb lesz a lazító hatása.
A savtermelő mikrobák elszaporítása, ezáltal az íz és az aroma kialakítása."
Kovászról van szó (víz+liszt, majd amikor tésztává gyúrtam, akkor sót tettem hozzá).
Teljes mértékben kizártnak tartom, hogy gyomorinfluenza lett volna. Meggyőződésem, hogy az elfogyasztott kelt tészta okozta a rosszul létet. Volt egy szaga-íze (nem a kovászra jellemző savanykás illatra és ízre gondolok), amit a böfögésekkor éreztem, és a szervezetem úgymond azt „mondta”, hogy az az, amitől rosszul vagyok.
„nem is néz ki ételféleségnek.” – értem, de akkor nem volt mi mást ennem, hacsak nem a kemény száraz tésztát, amitől már a szájam és az ínyem is fájt.
Korábban még nem ettem kovásszal kelt tésztát nyersen, csupán víz+liszt+só kombinációt. Attól rosszul ugyan nem lettem, de a legtöbb variációnak semmilyen-borzasztó (saját szó) íze volt.
Ha jól értem az utóbbi kommentedet, NYERSEN etted a kovásszal készített tésztát?!?!?!?
Akkor miért csodálkozol? A kovász tovább erjed az emésztörendszeredben, akár egész komoly problémákat is okozhatott volna.
Nyersen akkor sem kell tésztát és kovászt enni. Ha előfordulna, hogy nincs mit enni, mit tudomén, elvesztjük a pénztárcánkat, vagy akármi... akkor lehet serpenyőben is sütni sima lepénykenyeret. Itt van példának pár video meg recept, és vannak amikhez még sütőpor és élesztő sem kell, de lehet sütőporral és élesztővel is készíteni ilyeneket, és gyorsan megsül serpenyőben. Még a sütőt sem kell használni hozzál Keleten még ma is hagyományos kenyér féleség, és az ókorban és őskorban is fogyasztották. Nem kell akkor sem nyersen enni. Itt van pár receptes vidi, érdemes kipróbálni egyébként is.
Keleten még ma is frissen készítik az ételekhez, gyorsan megvan és van élesztő és sütőpor nélküli változata is.
HVG jó összefoglalója :) - Kovásztalan kenyerek
"Talán a legtöbb és legfinomabb kovásztalan tésztából készült kenyérfélét az indiaiak készítik. ... "
"A csapati annyiban különbözik a puritól, hogy nincs benne semmi más, csak liszt, víz és só. ..."
Így néz ki és fini, csak liszt víz és só, ha előfordul csinálhatunk ilyet és egyébként is csinálhatunk :D
Szuper egyszerű NAAN kenyér - Lepénykenyér recept!
https://www.youtube.com/watch?v=vK748YLqU7I
Tökéletesen helyettesíti a kenyeret - élesztő nélküli lepények
https://www.youtube.com/watch?v=gyuDm9BgB88
És még válogathatsz is:
roti (chapati) ...
pita ...
tortilla ...
maces ...
Na néztem neked egy eredeti indiai srác által bemutatott roti készítésről videót. Hozzávalók: liszt, meleg víz, olaj, Só.
(A videoban atta lisztet ír, de az Atta liszt alapvetően teljes kiőrlésű liszt. Néha "chapati liszt" vagy "chappati liszt" néven árusítják. De a liszt minden országban amúgy is kicsit más, kis adagokban ki lehet próbálni.)
https://www.youtube.com/watch?v=rUMHW3aS-cA
És jó étvágyat! :)
Igen 6-os, jól érted: nyersen ettem. Köszönöm szépen a magyarázatot!
7-es! Akkor nem volt alkalmam sütésre (és főzésre sem), most is egy buherált megoldással próbálkozok. Viszont maga a kivitelezése is nehéz, mert számos problémát kell leküzdenem.
Köszönöm szépen a recepteket és a linkeket! Meglátom, hogy mennyire fröcsköl a zsiradék, mert szobában próbálkozok rezsóval megoldani és ugye nem néznének ki szépen a falon a zsírfoltok.
Megfelelő körülmények között önszántamból nyilván nem ettem volna kelt tésztát magában. Most legalább megtudtam, hogy ez nem megoldás. A csiriztől (liszt+víz+só) viszont nem volt semmilyen tünetem, csupán borzasztóan rossz az ízetlensége, alig ment le a torkomon, de hát valamit kellett enni.
A videókat letöltöttem, köszönöm! Amint alkalmam lesz rá, kipróbálom.
Jéé. A csiriz az azért más dolog, az természetes ragasztó. Bár fogyasztható is, mert csak természetes élelmiszer adalékokból van. Egy kg liszthez kell kb 5 l víz, és főzés közben a keményítő megduzzad és ragacsos lesz, de arányaiban sem tészeta azért.
Nem sülthús ez, nem is kell hozzá valami fröcskölősen sok olaj, némelyiknél megkenik a serpenyőt és annyi. A tésztában van olaj de az más, az azért nem tud fröcskölni. Nézz meg több videót, próbáld ki őket, nem egy nehéze dolog. Keleten és pl Indiában is a többnyire meleg éghajlat miatt ezeket frissen készítik, mert a hidegen tárolásra régen nem volt annyi lehetőségük. Ma meg sok helyen még most sincs hűtőszekrény, így sok tradicionális ételük frissen készül. És pl Indiában olyan gyors készítésű street foodjaik vannak, hogy meglepődnének az emberek, elképesztően finomak. :)
Nézd meg a recepteket és írd fel a mennyiségeket, a sót is pontosan és pontosan adagold. Nagyon gyorsan megvannak az ilyen friss lepénykenyerek és aznapra is bőven elállnak, és nem szükséges pont az étkezés előtt készíteni az ilyeneket.
Mivel az alapanyag is olcsó még az sem baj ha párat elrontasz. Elég ha egy-két dologra figyelsz és már belejössz. Arányokat mérjed. Ne süssed barnára, mert akkor túlsütöd, nem olyan ez mint a magyar kenyér, aminek a héja barnára sül. Hanem inkább olyanok ezek, mint a magyar kenyérbél, ami szintén meg van sülve pedig nem barna. Elég ha itt ott vannak rajta barnásabb foltok és kész is van. Ne félj tőle, hogy ha nem barna, akkor nincs megsülve, megvan az. Ha teljesen barnára sütnéd, akkor egy rágós kenyérhéjad lenne. :) Kicsit mozgatni, tologatni kell közben és nem ég oda. Nagy hőfokon, kicsit forgatni és kész, meg is sült. Meg ki tudod próbálni kis tenyérnyi lepényekkel is.
Ettél már gyros-t (a görög eredetű ételt). Annak is ilyen ókori őskori lepnykenyér tésztája van (15 ezer éves bizonyíték van rá :D). Amolyan szendvics féleség igazából. :) Ha olyanra sütöd kész is van, és ízre sem lesz más. De vannak több olajjak begyúrt fajták, ami kicsit lágyabb állagú és ropogósabb is. Mindegyik finom. :)
Ha nyílt láng nélkül készted, akkor az eredeti indiai felejtős, de érdekességnek alura tettem belőle.
How to make the perfect Chapati- Food with Chetna
https://www.youtube.com/watch?v=GkePsetNqPs
https://www.youtube.com/watch?v=KMu38wTlX6k
https://www.youtube.com/watch?v=jnQgkwVsMgc
Ez eredeti indiai szakács által mutatott roti sütés konyhában (sütőlapon és nyíltlángon).
https://www.youtube.com/watch?v=B5ENCJTKiIg
Ha az indiai szakácsnál is házibb kell, akkor itt van video roti /chapati/ készítésről a kis utcai árusoktól. :) Ennél már nem sok házibb és eredetibb és tényleg egyszerűbb video nincs. :) Egyébként mindenki másnak is javasolom a kipróbálását, bármiféle pirított fűszeres zöldségekkel és húsfélékkel ízletesek.
És érdemes még Youtube-on rákeresni a "kenyér serpenyőben" videokra is, vannak változatok. Nyamm nyamm.
MAKING OF CHAPATHI | MUMBAI STREET FOOD | STREET FOODS 2021
https://www.youtube.com/watch?v=v2bddA4dcp4
Phulka Making Skills Indian Street Food Mumbai Street Food
https://www.youtube.com/watch?v=ZZOVKbdyTR0
Ezt azért érdemes megnézni, mert kész zsonglőr a srác :)
https://www.youtube.com/watch?v=eRpWrZ7R0tA
Itt 14-féle indiai kenyérfajtát mutatnak be, választék van bőven.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!