A kapcsolóüzemű (pl. LED) tápegységek rendelkeznek galvanikus leválasztással? (több lent)
A kereskedelmi forgalomban elég sok kapcsolóüzemű tápegységet kapni, ezek egy része LED tápegység.
1. Miből lehet megállapítani, hogy egy ilyen rendelkezik -e galvanikus leválasztással?
2. Tapasztalható, hogy azonos teljesítmény esetén a LED-es tápegységek (akár jelentősen is) olcsóbbak mint a nem LED tápegységként hírdetettek. Mi lehet ennek az elektronikai magyarázata?
bocs, melléütöttem, elment hamarabb...
szóval a kimenet és a ház között 500 V.
Tehát minden le van választva mindentől.
Köszönöm a válaszokat! Találtam egy gyártói videót az átütési szilárdság teszteléséről:
Akkor valószinüleg ezt kell keresni az adatlapokban, ha a galvanikus leválasztás érdekel bennünket.
Bár az kérdés lehet, ez mennyivel rosszabb egy transzformátornál.
Vajon egy 230V-os, 200W teljesítményű leválasztó transzformátornak mennyi lehet az átütési szilárdsága?
Én még nem láttam olyat amelyik galvanikusan nem lenne leválasztva (eltekintve a hálózati oldalon jellemzően ott lévő zavarszűrő kapacitástól ami a GND-re vagy földre van kötve).
A LED-es tápegységek szerintem azért olcsóbbak mert sokkal igénytelenebbek és nagy sorozatú tucat termékek amikkel szemben nincsenek magas követelmények támasztva, mert LED-hez való.
"A LED tápegységek áramgenerátorosak"
A LED szalaghoz, egyéb 12V-os LED fényforráshoz valók nem. Azok 12V CV tápegységek jellemzően.
13-as, köszönöm a választ. Elvileg létezik galvanikus leválasztás nélküli kapcsolóüzemű táp, az alábbi dokumentumban vázolják is a működésüket:
Azt viszont nem tudom, mennyire elterjedtek ilyenek a kereskedelmi forgalomban, ill. mi az alkalmazási területei ezeknek.
Aki tudja, ne tartsa magában.
Az ilyen létezését nem tagadtam.
De hogy különálló LED tápegység legyen ilyen az nem valószínű (tehát olyan LED tápegység ami önálló készülékként kapható és nem a lámpatestbe elzárva van beépítve).
Ennek meg az az oka, hogy ha leválasztás nélküli tápegységgel lenne táplálva egy LED szalag, akkor a szalagnak teljesítenie kellene bizonyos érintésvédelmi előírásokat annak ellenére is hogy törpefeszültségű.
A LED szalag azonban teljesen kopasz, megérinthető, feszültség alatt lévő részeket is tartalmaz.
15-ös, köszönöm a válaszod.
Az érintésvédelemmel rátapintottál a lényegre. Mi a helyzet akkor, ha a tápegység olyan készülékbe kerül, amelynek érinthető fémrészei vannak (pl. PC, 3D nyomtató, stb.) és ezek védőföldelve vannak (sőt a tápegység fémburkolata a működtetendő készülék fémburkolatával fémes összeköttetésben van) ? Ilyenkor galvanikus leválasztás nélküli kapcsolóüzemű tápegységet használnak?
Úgy tudom -legalábbis galvanikus leválasztást biztosító transzformátor esetén- a megtáplált fogyasztókészülék fémburkolatának földelése tilos, amiből az következne, hogy a galvanikus leválasztással rendelkező tápegység fémburkolatát(amely egyébként földelt) el kell szigetelni a készülék fémburkolatától. Ilyet viszont nem tapasztaltam. Hol a hiba a gondolatmenetben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!