Hamis ablak VETÍTETT KÉPPEL - létezhet ilyen (de azért elképesztően valósághű) megoldás? Melynél a kert/erdő látványát egy kivetítő imitálja (egy ál-ablakkeretben)? Mennyire lehetséges egy ilyen látványt amennyire csak lehet valósághűnek megcsinálni?
Két verzióra gondoltam (persze lehet, hogy vannak jobb megoldások - ezek csupán az én hirtelen eszembe jutott variációim).
Első:
Ál-Ablakkeret
.
Melyen levő vászonra
.
Vetít egy projektor hátulról képet.
.
Melyen átlátszó üveglap van és
.
A mögötte levő terem (mely magas és széles, de viszonylag KÖZEL van az ablakkeret üveglapjához)
.
Ezen hátsó (magas és széles) egyenletes, vagyis "hibátlanra" glettelt/csiszolt (természetesen fehérre festett) falára
.
Vetít egy kivetítő kerti/erdei videó-felvételeket.
.
Azaz az ál-ablak mögötti falra.
--<<¤>>--
Nyilván ehhez szükséges lenne egy eléggé nagy méretű, fentebb írt magas és főképp széles kiterjedésű (de a hamis ablakkerethez viszonylag közel levő) szoba, hogy ennek a falára vetített képet a nyithatatlan, vagyis állandóan zárt ablak-üveglap elől nézhessék az érdeklődők.
Azért közel az ablakkerethez, hogy a nyithatatlan üveglap előtt állva a magas és széles kiterjedés miatt "ne lehessen (könnyedén) látni", hogy a "valóságnak", vagyis a vetített videó-felvételnek "széle", azaz "vége" van.
Remélem ennyi és mindenre kiterjedő információ után már lehet érteni mire gondoltam e második lehetőség alatt.
Mindkét variáció igazi ablakkal nem rendelkező termekben, szobákban javíthatna a komor, sötét, klausztrofób érzeten.
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
Ugyanakkor (ahogy a félkövérrel szedett részben kérdeztem) "mennyire lehetséges egy ilyen látványt amennyire csak lehet valósághűnek megcsinálni?"
Akár az első, akár a második változat a "jobb", a vetített kép (mindegy mi miatt, például alacsony felbontás, látható pixelek, életlen színek, akármi más egyéb) még nem biztos, hogy ez a kép elképesztően valósághű, nem száz százalék, hogy "életszagú" lesz. A vetített erdei/kerti videó-felvételek képének is rendkívül valósághűnek kell(ene) lenniük, hogy az üvegek előtt állva valóban azt higgyük, hogy egy igazi ablakon keresztül szemléljük a kinti világot - és nem csupán egy vetített illúziót látunk.
Ezt mivel/mikkel lehet valósághű(bb)nek módosítani/jobbítani/feljavítani?
Mennyit javítana vajon a valóságérzeten a második verziónál az ál-ablakkeret és a vetített kép között a hátsó szoba mennyezetére (amit [elvileg] nem [vagy csak nehezen] lát az ablak előtt álló - fentebb a részletezésben írtam miért nem látható ez a széles, de vékony rész) installált realisztikus MESTERSÉGES NAPFÉNY, mint ez(ek) itt az alábbi videó(k)ban?
https://www.youtube.com/watch?v=6bqBsHSwPgw
https://www.youtube.com/watch?v=8JrqH2oOTK4https://www.youtu..
A (remélhetőleg részletgazdag - már ha van már ilyen) vetítő adná a valóság (imitáció) képét, ez a mesterséges napfény fentről pedig a "napfény" otthonos melegségét.
Segítene ez a megoldás (a második verzióval kombinálva) az élethűség realisztikusságán?
Bepiáltatok a fizika tanszéken, vagy mi a helyzet?
Vagy esetleg nem is piálás volt, hanem kicsit jobb cucc?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!