Nap által égetett faszén?
Az az ötletem az hogy ahogyan kenyeret is lehet sütni "nap kemencében" ahol tükrökkel van ahol homorú tükrökkel koncentrálják a napfényt. (Pl "Sun Owen" néven keressetek rá.)
Ugyanezzel a módszerrel ha egy légmentesen zárható fémedénybe fát teszünk teljesen jól ki lehet égetni faszénné.
Amit mondjuk grillezéshez használhatunk.
- A hagyományos égetésnél az égetés hőjét fa elégetésével érik el.
- A modern égetésnél valamilyen más "üzemanyagot" használnak. Például gázt égetnek. Akár az égetés saját fagázát is felhasználhatják erre a célra.
Tehát előnyei a nap általi szénégetésnek:
Tehát a nap általi égetés egyik előnye az lenne hogy sem fát sem egyéb üzemanyagot nem kell égetni. Vagyis csökken a faszenünk co2 lábnyoma.
Még jobb ha a zárt edényből kivezető csővel a keletkező fagázt is felhasználjuk. Mivel nem kell rásegíteni a napra, ezzel lehet világítani is, illetve lehet tisztítás után gázmotorban hasznosítani akár direktben pl víz szivattyúzásra akár elektromos áram generálásra.
Tehát még kisebb Co2 lábnyoma marad. Kicsit "Zöldül".
Tudom Európában már csak grillezésre használunk faszenet itt nincs nagy jelentősége, de a világ elmaradottabb helyein még nagyon is használják.
Ott szerintem még jelentős hatása lehetne ennek a módszernek.
Véleményetekre hozzászólásaitokra lennék kíváncsi erről az ötletről.
"És szerinted a fagáz elégetésével nem CO2 képződik?"
Természetesen sőt a faszén elégetésével is az képződik!
Csak az a fa amiből a faszén lett és fagáz lett a légkörből vonja ki a növekedéséhez a CO2 -t.
Tehát ha fákat ültetsz a kivágott helyébe amikor azok megnőttek az egész folyamat teljesen semlegessé válik CO2 kibocsájtási szempontból.
Erre szokták mondani hogy megújuló karbon semleges.
Itt azon volt a lényeg hogy akkor már az átalakításához se kelljen akár külső forrást felhasználni, vagy akár több fát kivágni hogy csak azért elégessük hogy faszenet állítsunk elő.
Tehát magát a fa növekedési - kivágási - szállítási - felhasználási - újraültetési ciklikusság mértékét/mennyiségét is csökkentheti.
"Akkor már lehetne egyből a nap energiáját felhasználni."
Valóban.
De a napelem drága. Viszont az elektromos sütő vagy grillező ezen az áramon és igen magas áron már szépen grillez.
Illetve meg lehetne próbálni valóban a naptükrökkel való grillezést is. Kíváncsi lennék ilyen kísérletnek az eredményére. ;-)
(Sajnos nincs kertes házam és lehetőségem (műhelyem) ezt kivitelezni.)
Abban biztos vagyok hogy az igazi faszenes grillezés ízét egyik sem közelítené.
"Mukodni epp mukodik, csak a hatekonysaga van a beka s*gge alatt."
Nana, az időnk és napfényünk kb korlátlan.
"A hatékonyság a kibocsátás és a ráfordítás viszonyszáma."
Nos ebből a ráfordításunk az konkrétan 0 mert a napfény ingyen jön és végül is kb mindegy hogy 1 óra vagy 7 óra alatt éget ki egy adott mennyiséget ha nem került semmibe sem.
Hatékonyság = Eredmény / Ráfordítás
Tehát itt egy olyan osztást végeznél el amiben alul 0 -a lenne!
Amit meg ugye nem lehet megtenni.
"Szóval viszonylag low budget is lehet csinálni ilyet."
Igen köszi valami ilyesmire gondoltam hogy szegény országokban is könnyen kivitelezhető "low budget" dologról beszélgetünk.
Persze nem kell "viskónként" egy ilyet megépíteni.
Ha valamivel nagyobb akkor lehet falunként 1-et építeni.
"És mindenki aki grillezni akar a faluban, az boldogan oda hordja majd a fáját előtte faszénné égetni?"
A szegény országokban egyébként a füstmentessége miatt használják.
Ugyanis bent a viskóban nyílt tűzhelyen főznek.
Másrészt szállítási és tárolási problémák miatt is ezt használják.
Szóval akár még az is lehet hogy igen, oda hordják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!