Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miert nem hasznalunk sokkal...

Miert nem hasznalunk sokkal tobb napelemet vagy vizeromuvet hogy fedezzuk az emberiseg aramellatasat ?

Figyelt kérdés
Az atomeromu elonyeivel-hatranyaival tisztaban vagyok, es nem vagyok ellene, belatom hogy jelen helyzetben miert szukseges. De miert nem csinalja azt az emberiseg, hogy pl telepakolja a kalahari (vagy barmelyik masik) sivatagot napelemmel (ahol statisztikailag tobbet sut a nap), akar egymillio darabbal, hogy fedezni tudjanak egy hatalmas reszt a Fold aramellatasabol? Ugyan ez pl a szeleromuvekkel olyan foldreszen ahol szelesebb az ido, es kevesen lakjak.
2021. okt. 20. 13:12
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

Az előző 20. választ folytatva:

Ha viszont pont nappal van a csúcsidőszak, akkor érdemes a plusz energiaigényre naperőműveket is beüzemelni, de csak annyit, amennyit a plusz mennyiség igényel, többet teljesen felesleges.

2021. okt. 22. 13:11
 22/33 Wadmalac ***** válasza:
Szerintem az energiatárolás irányában kéne erősen fejleszteni, a pufferelés rengeteg gondot megoldana.
2021. okt. 22. 13:18
 23/33 anonim ***** válasza:

Szerintem az már úgy sosem lesz, hogy majd az energiaellátó rendszert az átlag hülyepolgár igényeihez ("ragyognak a város fényei, az otthonokban nagy teljesítményű gépek üzemelnek, mennek a TV-k, szól a hifi, dübörögnek a hangszórók, nyolcszáz wattos tápok adják a prociknak és a grafikus kártyáknak a naftát, megy a mosógép, izzanak az elektromos tűzhelyek, nyáron a klíma, télen az elektromos fűtés is nagy fogyasztó, a lányok vasalják a másnapi blúzokat, nyitva vannak a szórakozóhelyek") fogják szabni. Pont ez az időszak múlik el előttünk. A megoldás olyan drága lesz, hogy az energiaellátás forrásai fognak diktálni. Volt már ilyen időszak a háború utáni ínségben, menetrend az ipari fogyasztóknak, menetrendszerű napi 2 órányi (akármennyi) körbekikapcsolások, satöbbi. Tudom, ez marhára nem lesz szimpatikus senkinek, tréfásan - vagy komolyan? - mondva, akkor ér oda metróval a hat megállónyira lakó rokonhoz ebédre, ha kisüt a Nap megint. Vagy a 10 emeletes panel lakói tudomásul veszik, hogy garancia a lift működtetéséhez szükséges energiára házanként különböző napi három órára van, a többi az saját rizikó. De az is lehet, hogy a pilisi tározós erőmű ellenzőit kitoloncolják hajnalban a vár fokáról, akkor meg lesz oldva az éjszakai tárolás legalább a rendőrség kaszárnyáinak vészvilágítására.

Én mondjuk vagy két évtizedig nem jártam a főváros központjában este, de aztán 2016-ban elkezdtem járni a Madách tér környékére, és a fentebb idézett leírásnak megfelelő látványt (minden második ajtó zabálda és piálda volt, és mindenütt kilógtak a sorok az utcára, vidám emberek osztagai vonultak a járdán, le kellett lépni az autók elé) úgy értékeltem, hogy ez az emberi faj haláltánca. Lehet, hogy igazam van. :D

Egyébként a megfelelő szakma egyetlen, országos szaklapjában ezelőtt 50 évvel 5 (!!!) atomerőművel és még egy csomó mással kívánták megoldani az ország egyre növekvő energiaigényét. Hálistennek ma már legalább az orosz tankok páncélzatához a vasat nem kell gyártani, különben már rég letérdelt volna a lakossági villany fogalma.

2021. okt. 22. 15:20
 24/33 anonim ***** válasza:
A napelemek a háztetőkre valók. A talajon komoly élet van. Azt a napelem rendesen hazavágja. Ha majd valamikor meg lesz oldva az energia üzemi méretű tárolása (Például az akkumulátoros autók segítségével), akkor lehet, hogy érdemes lesz előírni minden tetőre napelemet. Pillanatnyilag nem gazdaságos. Azért tűnik annak, mert az áramszolgáltató irreális áron veszi át, és nem számlázhatja ki a költségeit.
2021. okt. 22. 16:31
 25/33 anonim ***** válasza:

Energiatermelés sivatagokban: Az addig rendben, hogy megtermelik az energiát. De annak szállítása nem biztos, hogy gazdaságos, túl nagy a veszteség.

Talán hidrogént termelnének az energia felhasználásával. De az robbanásveszélyes, gyúlékony gáz.

2021. okt. 23. 11:34
 26/33 anonim ***** válasza:

Annyiban megvédeném a sivatagos ötletet, hogy nem teljesen életképtelen dolog. Szingapúr pl a Ausztráliai sivatagban tervez óriási naperőmű parkot, ahonnan több ezer kilométerre lévő városba szállítanák az áramot.

Továbbá megjegyzem, hogy a mesékkel ellentétben a valóságban a sivatagoknak csak kisebb része dűnés homoksivatag, nagyobb részük kősivatag, száraz sós tómeder, sziklás terület, stb ahova lehet telepíteni napelemeket.

Észak-Afrikában leginkább a stabil kormányok hiánya az egyik probléma, ami miatt még jelentős napelem beruházások nem nagyon merültek fel. Egy ilyen beruházás drága, lassan térül meg, ezért a piaci befektetők csak stabil régiókban hajlandóak ilyesmit finanszírozni.

2021. okt. 23. 12:16
 27/33 anonim ***** válasza:

"Hiába pontoztátok le, minden meg volt oldva 110 évvel ezelőtt"

Nem volt megoldva semmi. Noha a XX. század eleje az a gépészet civilizációja volt (nem olvastad el, ezt is gépezet forgatta), ami mellesleg nyilván éhbéres olajozókat igényelt, a hatékonysága a mai napelemesnek a hetede-nyolcada volt. Azt meg nem ítélték meg elég jónak (a korabeli cikk írója se...).

2021. okt. 23. 20:53
 28/33 anonim ***** válasza:
Tetszik, hogy egy 100 évvel ezelötti megoldást lenullázol a véleményeddel, mert nem felel meg a mai fogyasztásnak. Esti csúcsfogyasztásról beszélsz háztartási gépekkel, kivilágított városokkal és szórakozóhelyekkel, 800 W-os mélynyomókkal. 100 évvel ezelött max 1-2 villanykörte volt egy lakásban.
2021. okt. 25. 07:48
 29/33 anonim ***** válasza:
Te #28, ezt kinek írtad? Mert itt az előző 27 hozzászólás egyikéhez sem tudom kötni. :D
2021. okt. 25. 08:32
 30/33 anonim ***** válasza:
Én írtam ilyesmit 20. ban, de én nem pontozok.
2021. okt. 25. 10:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!