Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért nem oldják meg az...

Miért nem oldják meg az USA-ban a vízhiányt?

Figyelt kérdés
Elolvastam több cikket a súlyos vízhiányról és videókat is néztem. Az USA-ban több mint 100 óriási tó van, édesvízzel tele. Van kiépített csatornarendszerük is. Csak oda kellene vezetni délre a nagy tavakból szivattyúkkal és új nagy csatornákkal a vizet, ahol nincsen vagy kevés van. Készítettem egy műszaki tervet és elküldtem néhány ottani mérnöknek és 1 kormányzónak is. de senki sem veszi komolyan. Kadhafi megoldotta ezt rajta van a videó a youtube-on. Líbia népe örült!!

2021. szept. 15. 14:07
1 2 3 4
 21/32 TappancsMancs ***** válasza:
87%

Néhány idézet (források lent:

"A rendszer megterhelése mindenhol látható. Az olyan víztározók, mint az Oroville-tó és a Shasta-tó, az állam víztároló és -szállító rendszerének kulcsfontosságú csomópontjai, jóval a kapacitás alatt voltak."

"Oroville-ból szabályozott vízáramlás halad a Feather és Sacramento folyón a Sacramento – San Joaquin folyó delta felé. Rio Vistától északra évente körülbelül 120 000 hektár lábat (0,15 km 3 ) szivattyúznak be a 44,1 km-es North Bay vízvezetékbe , amelyet 1988-ban fejeztek be. A vízvezeték vizet biztosít Napa és Solano megyei ügyfeleknek."

"Az Oroville-tó vizét a helyi mezőgazdasághoz, a Feather River halaihoz és a Kaliforniai-delta sójának távoltartásához használják."

"A Del Valle-tó a South Bay vízvezetéken keresztül elvezetett SWP-vizet tárolja a San Francisco-öbölben való használatra." és itt a kép hozzá:

[link]

Öntözéshez jó tud lenni a tavak vize, a gond, hogy nincs víz. Nincs.

Egy HVG cikk: "A szárazság miatt eltűnt egy hatalmas tó Kaliforniában, a helyiek katasztrófától tartanak"

"Döbbenetes képek mutatják be, milyen súlyos a helyzet a kaliforniai Oroville-tónál, amely a szárazság miatt szinte teljesen eltűnt: a tómedernek csak a közepén van még némi víz, ami korábban az egész területet belepte."

/megjegyzés: az a homokszínű rész az ahol a vízszint volt, ott növényzet sincs/

[link]

Látható a google mapon is, nincs vízszintje:

[link]

A másik nagy vízellátó a Colorado-folyó. Az is pang és az óceánt már el sem éri, mert azt a kevés vizet amit szállít, el is használják. Látszik ez is a google mapon. Ez itt az ahol az óceánba ömlene ... ha lenne mi.

[link]

colorado river before and after - google képek:

[link]

Vagy: Folsom-tó, szintén Kalifornia.

"A Folsom projekt, amelyet az Egyesült Államok Visszanyerési Irodája működtet , a Central Valley Project része , egy többcélú projekt, amely árvízvédelmet , vízerőművet , ivóvizet és öntözővizet biztosít."

folsom lake before and after - google képek:

[link]

Vagy a NASA megjeletetése a Folsom-tó állapotáról:

[link]

Ez ott a gond, hogy konkrétan van amikor nincs víz, korlátoznak, és ez meg az... az emberek meg beszélnek róla, hogy a golfpályák mennyi vizet használnak, meg mindenfélét. És persze komolyan is szóba kerül mert fontos kérdés.

---------------

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2021. szept. 16. 20:47
 22/32 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenki hasznos kommentjét! Levelezek egy idős, magyar amerikai úrral, aki ott él Kaliforniában Ione településen és a fiai mérnökök. Én hiszem, hogy van meegoldás ( nem csak az USA-ban) a vízhiány pótlására, de első lépésként meg kellene szüntetni a luxust: vízmedencék,2-3 fürdőszobás nagy házak, stb.. Amúgy meg nézzétek meg : Líbiában Kadhafi, amíg élt, óriási csöveket fektettek a földbe, hogy távolra vigyék a vizet. Akkora volt a csatorna, hogy abban eltörpül a kamion is.
2021. szept. 16. 22:05
 23/32 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Na igen igen, a téma árnyaltabb részletekben. A több fürdőszoba még nem annyira gond, hiszen mindenkinek van külön fürdőszobája, de az még nem többlet vízfogyasztás önmagában. A takarékos zuhanyozás, stb külön saját fürdőben is megvalósítható - csak a korrektség kedvéért. És ugyanezen okból kicsit javítok, mert úgy írtam, hogy "nincs víz" ami túlzás szó szerint véve. Nyilván a kedvezőtlen hónapokban korlátozások vannak büntetésekkel együtt, ami azért a világ egyik legjólétibb államában már tényleg megoldást sürget. Elvileg.
2021. szept. 17. 09:07
 24/32 Wadmalac ***** válasza:
100%

"első lépésként meg kellene szüntetni a luxust: vízmedencék,2-3 fürdőszobás nagy házak, stb."

- Medence addig vesz fel vizet, amíg feltöltöd. Nem zabálja állandóan.

- Tökmindegy hány fürdőszoba van egy házba, a vizfogyasztás a fürdőzők számával és a fürdés gyakoriságával, közben ellocsolt vízzel függ össze.

A gyeplocsolások ezerszer annyi vizet vesznek fel, mint az alkalmi medencetöltések.

Megkockáztatom, hogy a mosogatás, fogmosás közben folyatott csapok is többet vesznek fel.

Szóval ez hasonló dolog, mint a tavak elszívása. Oké, hogy arra bukik az ember, ami látható vízmennyiség és egyben ott állva hú de soknak tűnik, de a valóságban a vízhiány pótlására nem oszt, nem szoroz.

2021. szept. 17. 09:24
 25/32 anonim ***** válasza:
Csak akkora telekre szabadna házat építeniük, melyen a sárgarépa ágyása felveszi a lakók kakáját. Így több legyet is ütnének egy csapásra.
2021. szept. 17. 10:28
 26/32 anonim ***** válasza:

#25 Válaszadó! No akkor csapkodhatnád ám a legyeket.

Jó étvágyat, és béke poraidra!

Nemrég volt kérdés fekália felhasználása témában. Nagy nyomáson 150 C fokos hőkezelést javasoltam néhány kiegészítő művelettel.

Egy ilyen recikláló eljárás viszont csak nagyban esélyes.

2021. szept. 17. 13:48
 27/32 anonim ***** válasza:
Neten az emberek nagy része elveszti a humorérzékét - vagy sosem volt a bolygólakók többségének. Lehet, hogy a Bödőcs-műsorok közönsége is pénzért nevet. :D
2021. szept. 17. 15:11
 28/32 TappancsMancs ***** válasza:
Leírva nem látszik az előadásmód. Én is tapasztaltam, hogy viccnek szántam valamit és akár töröltetve lett. De tényleg. Sajna nem látni adott esetekben, hogy komolynak vagy viccnek szánták. Evvvaaa
2021. szept. 17. 16:32
 29/32 A kérdező kommentje:
Ma sikerült írnom több kormányzónak és a Greenpeace USA -beli szervezetének is. Várom a válaszukat. Közben találtam videót, ahol bemutatja hogy az arab uralkodók mekkora sótalanító üzemeket létesítettek, csak azért, hogy új kertészeteket hozzanak létre a fél-sivatagban és mindenhohol legyen bőséges vízük.
2021. szept. 17. 21:09
 30/32 anonim válasza:
49%
Kedves kérdező! Ha nem tudnàd, a vízhiàny is, mint sok minden màs, csak kitalàlt sztori. Gondolj bele, a Föld 2/3-ad részét víz borítja, szàmos víztisztítàsi eljàràs létezik, amivel a tenger/ócenàn vizeket ihatóvà lehet tenni, csak ugye erre is költeni kéne, amit senki sem akar, ezért beszélnek vízhiànyról.
2021. szept. 22. 20:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!