A víz valóban szét tud bomlani hidrogénre és oxigénre, ha egy bizonyos hőmérsékletű közegre juttatjuk?
#13 tegnap már nem volt erőm ezt beírni, de igen, nem csak hidrogénre és oxigénre bomolhat, hanem tovább is:)
Én azt nem értem, hogy ha 3000°C felett bomlik szét a H2O (gondolom ez a kötési energiával van összefüggésben), akkor egy 1300°C fokos olvadt fém hogyan képes ezt előidézni... tegyük fel ráöntik a vízre és keletkezik egy zárvány, ami megnöveli a nyomást, elég lenne ennyi, hogy a robbanáshoz elegendő hidrogént termeljen?
Az ózdi esetről az újságcikkekben csak ennyit írnak:
"1990. március 3-án egy száztonnás üstből folyt el a forró acél,
amely a vészgödörben – a mai
napig tisztázatlan körülmények
között – vízzel találkozhatott, ez
okozta a hidrogénrobbanást. "
Egy másik eset:
Miskolc - Hidrogénrobbanás okozta a pünkösdhétfői balesetet a volt üveggyár területén...
...a gyárban az elektromos acélkohó melléktermékét, a még folyékony 1300 Celsius-fokon izzó salakot ürítették, amikor a detonáció történt.
Nincs itt valaki aki tudja mi történt, vagy, hogy ez hogyan lehetséges?
Azt hiszem van egy lehetséges megoldás az általam felvett 1300°C vs 3000° kérdésre:
Valójában nem a hőmérséklet miatt bomlott szét a víz, hanem a forró acéllal érintkezve
1, az acélban lévő szén 1000°C felett reakcióba lép a vízzel (C + H2
O --> CO + H2) ez már önmagában probléma lehet, mert a hidrogén kis koncentrációban is robbanást eredményez
2, a víz az acélban lévő vasat oxidálja, emiatt redukálódik és szabadul fel a hidrogén.
A kettő közül nekem az első a gyanús, de nem értek hozzá, nem voltam helyszínelni sem, így kb eddig jutottam
10. oldal c, és d, pontok:
Esetlegesen dobjuk hozzá a forró víz + szén reakciót is, kohóban az is jelen van, vízgáz (CO + H2).
És éppen nem az olvadt vas, hanem az azt fűtő és redukáló szén lehet 3000 kelvines.
Három hidrogéntermelő folyamat egyszerre, egy helyen, 3000 kelvines szén közvetlen vízbontása, vízgáz-reakció plusz vas-víz reakció.
Hozzácsapva az éghető szénmonoxid és a levegőbefúvás...
Jó kis bomba.
Hadd kötözködjek veled Wadmalac (#18)!
Elismerem, a kohók nem a komfortos, biztonságos munkahelyekről híresek. Ám a 3000°K (~ 2727°C ) kicsit sok. Hacsak nem elektromos kohóra gondoltál.
Hagyományos kohónál is el lehet érni ezt a hőmérsékletet a fúvottlevegő erőteljes oxigénes dúsításával, de a munkahőmérséklet általában alacsonyabb.
Pénz beszél . . . A gazdaságos üzemi paramétereket kell tartani.
#19:
Jogos, bár nem tudom, hogy menyire homogén az égési hőmérséklet az izzó szénben, lehet, hogy ekkora csúcsok tényleg egyáltalán nincsenek.
Akkor marad a másik két hidrogén-ok, a víz-vas és a vízgáz-reakció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!