A víz valóban szét tud bomlani hidrogénre és oxigénre, ha egy bizonyos hőmérsékletű közegre juttatjuk?
Igen, és éppen ezért veszélyes, ha vizes anyagot töltenek egy acélkohóba. Felrobbanhat.
Amikor a vízzel hőenergiát közölnek, felforr, elgőzölög. Azonban ha több energiát kap, mint amennyit a halmazállapot-váltás felemészt, akkor az máshol vezetődik le, és a molekuláris szerkezetet rombolja szét.
Ez főleg akkor fordul elő, ha a víz nem az anyag felszínén van, hanem egy zárványban, ahonnan nem tud kiszabadulni a keletkező gőz.
Szó sincs heves reakcióról, csak szép lassan szétesik. Kb. 3000 - 3500 °C hőmérsékleten 50% körül van a disszociáció.
Az érték nem biztos, hogy pontos. Nem számoltam utána, csak egy régi jegyzetemben lévő termodinamikai diagramra rátettem egy vonalzót, és saccoltam.
#3 "ha egy bizonyos hőmérsékletű közegre juttatjuk"
ergo kettesnek igaza van, mert abban a pillanatban, hogy a közegre juttatjuk felforr és halmazállapotot vált. Utána meg már nehéz lesz ott tartani, bár igen a "közegre juttatjuk" az nem túl pontos kifejezés.
éppen ezért félrevezető az első válasz is, mert egy kohóban nem lesz akkora hőmérséklet(3000°C), ott azért robban, mert hirtelen megnő a térfogata, ahogy gőzzé válik.
Nincs igazam?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!