Mi a különbség a VA és a Watt között?
mindkettő teljesítmény: egyenáramhoz wattban,
váltóáramhoz voltamperben van megadva. (nagyságra ugyanakkora mennyiségek, tehát 1 W = 1 VA)
#1-es és az őt felpontozók figyelmébe ajánlom a nyolcadikos fizikakönyvet: volt és amper összeszorzásával teljesítményt kapsz (watt)
Köszi a válaszokat!
Szóval, ha jól értem ez a relé egyenáram esetén 30W-ot, váltóáram esetnén pedig 62,5W-ot tud kapcsolni maximum.
Még egy kérdés: Jól tudom, hogy Ohmos fogyasztók esetén a látszólagos és hatásos teljesítmény azonos?
Egy relé esetében a látszólagos (VA) teljesítményt kell figyelembe venni, mert a teljesítmény látszólagos ugyan, de a relén átfolyó áram valóságos... :)
"Jól tudom, hogy Ohmos fogyasztók esetén a látszólagos és hatásos teljesítmény azonos?"
Jól tudod.
Watt a tényleges teljesítmény a fogyasztpón a voltamper az látszólagos teljesítmény amit még meg kell szorozni egy fogyasztó álltal keltett meddő árammal. Pl az imduktív fogyasztók álltal okozott fáziseltolásból keletkezett meddő teljesítményt a is számolja a villanyórád.
Egyszerűbben a reléd kapcsol 62.5 VA -t az kb 55 wattos motort képes elviselni. Hiányzó 12.5 w a meddő áram lesz.
"Pl az imduktív fogyasztók álltal okozott fáziseltolásból keletkezett meddő teljesítményt a is számolja a villanyórád"
A fogyasztásmérő csak a hatásos teljesítményt méri!
"voltamper az látszólagos teljesítmény amit még meg kell szorozni egy fogyasztó álltal keltett meddő árammal"
Ez nagyon pocsék...
"Kizárt, nem adnak ajándékba áramot, teljeset kifizettetik!"
Ez is... A hozzá nem értés magabiztossága. :D
Kérdező, az adatlapon még kéne lenni egy fázisszögnek is, ami a VA mellé jár. Na meg feszültségnek, ami vélhetőleg különbözik DC és AC esetén.
Köszi a választ mindenkinek.
Én úgy tudom, hogy ipari fogyasztóknál a meddő teljesítményt is felszámolják (illetve van külön meddő teljesítmény-díj), viszont a lakossági fogyasztó csak a hatásos teljesítményért fizet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!