Hogyan kell vízszintet benézni?
Mármint úgy értem, hogy segédeszköz nélkül, szemmel. És ha valamihez tudsz is viszonyítani, akkor arról is max. sejtésed van, hogy vízszintes-e vagy sem és ha nem, akkor mennyire ferde.
Legendák szerint az öreg szakik jobban benézik, mint egy vízmérce.
"Mi neked a halál pontos?"
A vízszintezőn a buborék pontosan középen állt, mindkét csíktól egyenlő távolságban.
"Tűrésekről hallottál már?"
Persze, hogy hallottam. Elfogadom, ha szemmel nem +/- 0° az eredmény, sehol nem írtam, hogy csak olyan módszer érdekel, ami szemmel ilyen eredményt hoz.
"Nincs az az atyaúristen asztalos, aki méteren egy mm-ben vízszintbe tesz valamit "szemre", legfeljebb véletlenül."
Én sem hittem volna el, de tényleg ez az eredmény... Lehet, hogy véletlen volt. 🤷♀️
"A poharas vízmérték meg tudja a mm-es pontosságot annyi méterre, amilyen hosszú csöved van hozzá."
A poharas vízmérték NEM szemmel való mérés, így nem válasz a kérdésre. Direkt írtam, hogy ránézésre kellene belőni a vízszintet, hogyan tennéd meg ezt?
A többire már vagy válaszoltam vagy nem tudok hozzászólni (csak mondom, hogy ne az jöjjön le, hogy csak kritizálni tudok).
"Nem értem, mit lehet erre mást válaszolni. :)"
Engem az érdekel, hogy aki ilyen pontosan be tudja nézni a vízszintet szemmel, az mit nézhet. Például én látom a falamon az egyik sarkon, hogy a teteje nagyon kicsit befelé dől, de ez nekem nem elég viszonyítás ahhoz, hogy ki tudjam sakkozni belőle a vízszintet. Aztán látom, hogy az asztalok vízszintesnek tűnnek, de azokhoz elég nehéz viszonyítani egy polc felszerelése közben, mert távolról kell benézni. Csak mondtam néhány példát módszerre, de szerintem ezekből nem lőhető be a vízszint, más meg nem jut eszembe így hirtelen.
A szaki ilyenkor viszonyít, falhoz, plafonhoz, ezek kívül segít neki az egyensúlyérzéke, hogy egyenesen tartsa a fejét. Azt el tudom képzelni, hogy nagyon jól érzi a párhuzamosságot, merőlegességet. De ha ezek nincsenek, akkor nem fog menni.
Meg kell próbálni úgy ellenőrizni a vízszintest, hogy egy összetekert újságon vagy valami csövön keresztül nézzük. Szerintem úgy mindjárt leromlik a pontosság.
"A vízszintezőn a buborék pontosan középen állt, mindkét csíktól egyenlő távolságban."
De azt mondjuk nem tudod, hogy az az adott vízmérték milyen tűrésű, ugye? Mert annak is van ám több fajtája. :)
"csak olyan módszer érdekel, ami szemmel ilyen eredményt hoz."
Némi képesség, rengeteg rutin és tapasztalat.
Csak ebből akármennyi van, néha tud hibázni, mert mint írtam is, a szem átverhető, a mérőműszer nehezebben.
"Én sem hittem volna el, de tényleg ez az eredmény..."
Előbb még ott tartottunk, hogy nem tudod, milyen tűrésben van, most már igen? :)
Nekem van egy jópofa, bankkártya méretű vízmértékem. Na annál még szemre is tudok jobbat. :)
"A poharas vízmérték NEM szemmel való mérés, így nem válasz a kérdésre."
Viszonyításnak írtam, nem tudom, mi nem érthető.
Arra műszaki ember létemre én is rá merem mondani, hogy "halál pontos". Akármilyen távolságon olyan pontos, amennyi a leolvasási pontosságod.
A lézer is csal x mm-t méter hosszonként, de a poharas vízmérték nem.
Én ezt hívom halál pontosnak.
A szemmértéket nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!