Hogyan kell vízszintet benézni?
Mármint úgy értem, hogy segédeszköz nélkül, szemmel. És ha valamihez tudsz is viszonyítani, akkor arról is max. sejtésed van, hogy vízszintes-e vagy sem és ha nem, akkor mennyire ferde.
Legendák szerint az öreg szakik jobban benézik, mint egy vízmérce.
Egyenességet jó szemmértékkel be lehet nézni, de vízszintest nem.
A látás ehhez kevés, ezernyi optikai csalódás bezavarhatja.
A legjobb és legpontosabb módszer a poharas vízmérték, egy lézeres mérő kevésbé körülményesen használható, de nem pontosabb.
"Benézni könnyű"
És tényleg. :D
Csak helyesen megnézni, ellenőrizni nem.
Mi neked a halál pontos?
Tűrésekről hallottál már?
Nincs az az atyaúristen asztalos, aki méteren egy mm-ben vízszintbe tesz valamit "szemre", legfeljebb véletlenül.
Két-három mm-re, arra esetleg.
A poharas vízmérték meg tudja a mm-es pontosságot annyi méterre, amilyen hosszú csöved van hozzá.
Amúgy meg az asztalosod "csalhatott" is. Méteres polcot mm-re vízszintbe teszek úgy is, hogy addig állítom, amíg semmi kerek nem gurul el rajta semerre. Üvegpolcot csapágygolyóval méteren 2-3 tizedre beállítok neked.
Szóval mi az a halál pontos?
A mérőeszközöket pont azért találták fel, hogy aminek ilyen és ilyen tűrésben kell lennie, ellenőrizhető legyen, ne csak saccolható.
És a vízszint tényleg csalós szemre.
Biztos, hogy van, akinek jobb, van, akinek rosszabb érzéke van hozzá, de hogy a mérőeszközöket, a legegyszerűbbeket sem veri meg "szemre", az tuti.
Egyre kevésbé értem, hogy mi a kérdés. Ha az, hogy "hogyan kell", akkor úgy, ahogy a szaki csinálta. Benyúl a farzsebbe, előhúzza a szemmértékét, és ennyi. Nem értem, mit lehet erre mást válaszolni. :)
Régebben a Millenáris park egyik épületében volt egy olyan szoba, illetve egy nagy kocka, amibe alulról be lehetett mászni. A gond az volt, hogy két tengely mentés is durván el volt forgatva, csak egy csúcsa érintette a talajt, ezért aki bemenet, fél perc után nagyon elkezdett szédülni, és a lábán is alig tudott megállni. Na ott biztos nem lövi be a szaki a vízszintest, ezt garantálom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!